Iz Virovitičkog lista: Josip Nemec, gradonačelnik Orahovice

Proračun grada Orahovice poreznom reformom izgubio preko 4,5 milijuna kuna, najgore smo prošli u cijeloj Hrvatskoj jer nam je indeks razvijenosti prešao 75 posto
Na kraju godine u razgovoru s gradonačelnikom Josipom Nemecom saznali smo koji su to projekti obilježili 2015. godinu, što očekuje od sljedeće, a prvo pitanje bilo je koliko je Orahovica osjetila mini poreznu reformu i što će ona donijeti ili odnijeti.
GRČIĆEV ZAKON JE ZA ORAHOVICU BIO ELEMENTARNA NEPOGODA
-Proračun grada Orahovice poreznom reformom izgubio preko 4,5 milijuna kuna. Orahovica je najgore prošla u cijeloj Hrvatskoj jer nam je indeks razvijenosti prešao 75 %, a trenutno je na 82 %. Ovaj manjak proračunskih sredstava odrazit će se, nažalost, na sve korisnike tih sredstava. Nastojat ćemo da ovo smanjenje prihoda ne utječe na naša davanja u školstvo, zdravstvo i socijalnu skrb. Imali smo i povećanje neplaniranih troškova financiranja rada hitne službe. Smatram da je grad Orahovicu Grčićevim zakonom pogodila elementarna nepogoda. To je jedno rušenje jedinica lokalnih samouprava koje se smatraju nepotrebnima. Smatram da su itekako potrebne, što se posebno pokazalo od 1994. godine otkad su stvorene općine na našem području. Svi vidimo koliko rastu i razvijaju se općine Čačinci, Zdenci, Crnac, kao i naš grad. Obećano nam je da će nam vratiti 20 % tih sredstava i to sljedeće godine, ali hoće li do toga doći, vidjet ćemo. Ono što je ipak najveći problem u cijeloj ovoj priči je da su sredstva centralizirana iz države, odnosno da smo dobili smanjeni povrat naših sredstava koje nam država treba vratiti te da je prenesen određen broj financiranja sa strane države na jedinice lokalne samouprave. Grad se, naravno, borio koliko je mogao, a i dalje se bori. Pomažemo onim projektima koji su kvalitetni i krucijalno važni za razvoj Orahovice, a posebno ako su donosili nove vrijednosti – rekao je gradonačelnik Nemec na temu porezne reforme.
PRI KRAJU SU PROJEKTI ADRENALINSKOG I AQUA PARKA KOJI ĆE BITI IZGRAĐENI NA IZLETIŠTU ”ORAH”
Grad Orahovica i u prošloj je godini imao niz odličnih i kvalitetnih projekata bez obzira na sve probleme. Riječ je projektima za EU natječaje, Ministarstva i druge fondove.
-Najprije moram naglasiti da smo i tu imali jako velike probleme koje nam je stvarala državna vlast. Naime, u dva iznimno kvalitetna projekta nedostajao nam je samo bod da bismo prošli, a to puno govori. Žao mi je što su sredstva dijeljena ”po babi i po stricu”, a ne po kvaliteti i jačini. Smatram da ne trebaju biti kažnjeni oni koji vuku i rade, nego ih treba podržati da još više rade i stvaraju. Posebno sam tužan zbog činjenice da su nam jako i odmogli naši lokalni članovi stranaka koje su na državnoj vlasti, a nisu bili svjesni da time štete i sebi i svom gradu. Mi smo u proteklom razdoblju krenuli s realizacijom zajedničkog projekta s mađarskim gradom Villanyjem u sklopu kojeg je u tijeku renoviranje stare kinodvorane u jednu višenamjensku dvoranu koja će biti korisna svima, tu je još mnoštvo projekata koji su pri završetku i koji bi trebali donijeti nove vrijednosti našem gradu i, prije svega, podizanje zaposlenosti. Pri kraju su nam projekti adrenalinskog i aqua parka koji će biti izgrađeni na izletištu ”Orah” i vjerujem da će biti razumijevanja od nove državne vlasti da se isti i realiziraju. Mi imamo jedan iznimno jak, kvalitetan i stručan tim koji radi veliki posao za dobrobit ovoga grada. Upravo zahvaljujući njihovom radu i stvaranju sjajnih projekata određena su sredstva dolazila u naš grad i oni su nam pomogli da razvijenost dignemo na tako veliki postotak. Ove jeseni dobili smo građevinske dozvole za neke radove i odmah smo krenuli raditi, moram naglasiti vlastitim sredstvima jer tri godine nismo dobili niti lipe od Hrvatskih voda, a ovo je trebala biti završna godina tih radova. Riječ je o nastavku radova na rekonstrukciji vodovoda i plinovoda. Puno smo radili i još uvijek radimo na problemu odvodnje, odnosno uređenju odvodnih kanala kako naši sugrađani ne bi imali problema u vrijeme obilnih kiša. Nakon osam godina napornog rada krenula je i realizacija izgradnje središnjeg gradskog trga. Konačno smo uskladili sve, iako je bilo dosta problema, tri smo puta morali mijenjati detaljni plan uređenja. Sada je sve na svom mjestu i mogu reći da iduće godine kreću prvi radovi na izgradnji trga, vrijedni oko 4,5 milijuna kuna, za koje su sredstva osigurana.
ORAHOVICA ĆE DOBITI SVOJ TRG, NAKON ČEGA ĆE PROMET U SREDIŠTU BITI POTPUNO ZATVOREN
O čemu se radi, možete li nam konkretno pojasniti?
-Posebno sam sretan što mogu reći da je došao taj dan kada smo ispunili dano obećanje svojim sugrađanima da će grad Orahovica imati svoj trg. Naravno da će naš trg biti specifičan i originalan, njegov izgled neće biti sličan niti jednom drugom, po čemu smo već postali poznati jer tako se mora raditi ukoliko se želimo baviti turizmom, što nam je i cilj. Jedan dio trga bit će pretvoren u mali park na temelju postojećeg zelenila, dok će drugi dio biti rezerviran za razna gradska događanja. Time ćemo maknuti događanja iz parka, gdje ćemo nastaviti sa sadnjom novih nasada, ukrasnog bilja i tome slično. Ne bih sada ulazio u detalje oko izgleda trga, vremena za to će još biti, a prije svega, kao naime i uvijek dosad, želio bih da sve to bude građanima jedno lijepo iznenađenje. Bilo je tu još niz radova pri uređivanju gradskih parkirališta oko središta grada jer će izgradnjom trga promet u središtu biti potpuno zatvoren.
Imate odličnu suradnju s mađarskim gradom Villanyjem i općinom Nagyharsany.
-Radili smo puno na izletištu ”Orah”, ostvarili još jednu odličnu suradnju s mađarskim gradom Villanyjem s kojim smo krenuli u kvalitetan projekt pod nazivom „Kraj dominacije Otomanskog carstva u Panonskoj regiji“, odobren iz IPA prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska 2007. – 2013. Nositelj projekta je mađarski grad Villany, a partneri Grad Orahovica i VIDRA, s pridruženim partnerima – Općinom Nagyharsany i Redom vitezova Ružice grada. U sklopu tog projekta krenulo je unutarnje uređenje bivše
kinodvorane u višenamjenski javni prostor za razna scenska i multimedijalna događanja – kazao nam je gradonačelnik Josip Nemec.
DODATNO UREDITI NAŠ PRELIJEPI GRAD KAKO BI ORAHOVICA KONAČNO POKRENULA ONO ČEMU TEŽIMO, A TO JE DA ŽIVIMO OD TURIZMA
Kakva su očekivanja u 2016. godini za Grad Orahovicu?
-Kao i uvijek, ona su velika, no želje su jedno, a mogućnosti drugo. Ipak, indeks razvijenosti u Orahovici raste iz godine u godinu. Možemo reći da smo najrazvijeniji u županiji, ali što to nama vrijedi kada je našim građanima teško?! Zato moramo dalje raditi i nadati se da će naš rad rezultirati još većim boljitkom za naš grad i građane. I u sljedećoj godini dat ćemo sve od sebe da u prvom redu pomognemo našim građanima, potom da još dodatno uredimo naš prelijepi grad kako bi Orahovica konačno pokrenula ono čemu težimo, a to je da živimo od turizma. Nadam se da će nova državna vlast imati više razumijevanja za jedinice lokalne samouprave pa tako i za Orahovicu te da ćemo ostvariti niz vrijednih projekata koji su već u pripremi ili pri kraju izrade. Na kraju svim dragim sugrađankama i sugrađanima želim da svečano i radosno ozračje ovog blagdana ispuni njihove dane i obiteljske domove zajedništvom i međusobnim uvažavanjem. U ime Gradskog vijeća i svoje osobno svim Orahovčankama i Orahovčanima želim sretan i blagoslovljen Božić te da im Nova godina donese nadu, zdravlje i sreću – zaključio je orahovački gradonačelnik Josip Nemec. (www.icv.hr, Vladimir Grgurić, Fotografija: Ivan Šemper)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content