Ljubitelji vrganja došli na svoje

U slavonskim šumama nešto ranije nego obično krenuo je ”lov” na najomiljeniju gljivu, vrganje.

U orahovačkim šumskim predjelima došli su puno ranije nego obično, jer inače prvi proljetni izrastu krajem svibnja ili početkom lipnja, a ovog puta već su ugledali svjetlo dana sredinom travnja. Sve to još je malo čudnije obzirom da su počeli rasti usred sušnog razdoblja.

– Vrganjima zapravo odgovara sparina, no i sama sam se iznenadila kada sam ih pronašla u suhom lišću. I ono što je najvažnije, u proljeće ih obično napadnu crvi, no ovoga puta su prekrasni, mladi i zdravi. Užitak ih je pronaći takve – kaže ljubiteljica traženja vrganja, Suzana Grgurić.

1605varganji5 Custom
Suzana sa sinom Ivanom u trenutku pronalaska njegovog prvog varganja

Vladimir Grabovac također je redovan u šumi.

– Sparine su bile velike pa smo očekivali malo kiše i bili sigurni da će onda krenuti. No, eto iznenadili su nas, moram priznati. Sada je palo malo kiše i dalje ih ima, a siguran sam da će ih biti još više. Moje mišljenje je da su onaj veliki snijeg i vlaga dobro natopili zemlju i sada kada je došla ova sparina i suša, vrganjima je to idealno. – dodaje Grabovac koji redovno sa sinom Franom ide u potragu po šumi.

Ove godine svoj prvi ”trofej” ulovio je i najmlađi ”tragač” za vrganjima, 3-godišnji Ivan Grgurić.

– Možda će nekome djelovati nevjerojatno, ali Ivan je sam pronašao vrganj, ja ga nisam primijetila, a on me gurnuo i rekao: mama, tu je ”vaganj” – zaključila je Ivanova majka Suzana.

1605varganji4 Custom
3.-godišnji Ivan sa svojim prvim ”trofejem”

Stoga, ljubitelji vrganja, košare u ruke i put šume, još ih ima. Samo polako i gledajte ispod lista, pazite gdje ”stajete”. (www.icv.hr, foto: VG, plantea.com.hr)

1605varganji7 Custom
Suzanin ulov – èetiri u jedan
1605varganji3 Custom
Vraganji su ovoga proljeæa uranili, ali su mladi, prekrasni i zdravi

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content