Nakon hladnoće, vraća se toplije vrijeme: Evo što nas očekuje u tjednu pred nama

Nakon zahladnjenja i pravog jesenskog vremena, pred nama je Bablje ljeto. Do kraja tjedna očekujemo sve više sunčanih razdoblja i postupan porast temperature zraka. U jutarnjim i večernjim satima mjestimice očekujemo maglu ili sumaglicu. Zadržat će se suho. Vjetar slab do umjeren južnih smjerova. Jutarnje temperature zraka očekujemo od 7°C do 13°C. Najviše dnevne od 16°C do 23°C.

U prvoj polovici tjedna koji je pred nama i dalje će se nastaviti iznadprosječno topao, suh i stabilan vremenski period. Temperature zraka bi u najtoplijem dijelu dana u prvoj polovici tjedna koji je pred nama mjestimice mogle dosegnuti 25°C. Jugo i jugozapadnjak će sredinom tjedna malo pojačati, a u drugoj polovici tjedna možda nas rubno zahvati jedno brzo i prolazno pogoršanje vremena. Više o svemu u danima pred nama. Uživajte u stabilnim, suhim, sunčanijim i toplijim danima.

23845743 1474027402709509 2280438876020719740 o

Inače, Bablje ljeto, Miholjsko ljeto ili Martinjsko ljeto – je produženo razdoblje toplog (iznadprosječno toplog) i suhog vremena, koje se javlja nakon kalendarskog početka jeseni. Razdoblje na sjevernoj polutki traje od kraja rujna do sredine studenog, ovisno o zemljopisnoj širini. U našim krajevima najčešće se podrazumijeva razdoblje do oko sredine listopada, a pojava je posljedica izraženog grebena azorske anticiklone. Bablje ljeto je u narodu poznato i kao “Miholjsko ljeto”, prema blagdanu sv. Mihovila. Pojam “bablje ljeto” se javlja u većem dijelu Europe, te postoji više teorija porijekla ovog pojma. Po jednoj od teorija, ime ove pojave izvedeno je od naziva za niti paučine koja u jesen leti kroz zrak. U većini slavenskih jezika to su “bapske vlasi” (od baba stara žena, vještica).

U narodnom vjerovanju, to je razdoblje kad su se novačile vještice, a ta paučina je njihova kosa. Također, ova paučina smatrala se i predivom vilenjaka, patuljaka, norni ili djevice Marije. Vjerovalo se da će uskoro biti vjenčanje ako se leteća paučina uplela u kosu mlade djevojke. Prema “Velikoj sovjetskoj enciklopediji”, to je razdoblje “kad starice na suncu još mogu zagrijati svoje kosti”. U većini europskih jezika pojam je najčešće poznat kao “bablje ljeto”, ali se javljaju i drugi oblici, vezani uglavnom za neki jesenski blagdan, kao što su “Miholjsko ljeto” i “Martinjsko ljeto” (prema sv. Martinu, 11. studenoga), te “Cigansko (sirotinjsko) ljeto”. (www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content