JESTE LI ZAMIJENILI GUME? Od petka obavezna zimska oprema, povećana kazna za nepoštivanje odredbe

Od sutra, 15. studenog na snagu stupa odredba o obaveznom korištenju zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta i u zimskim uvjetima vožnje, koja će trajati do 15. travnja iduće godine. U suprotnom prijeti vam kazna od 1.000 kuna.

Naime, zimsku opremu morate posjedovati u zimskim uvjetima vožnje, odnosno kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica. No, na zimskim dionicama javnih cesta obvezna je zimska oprema, bez obzira jesu li na toj cesti zimski uvjeti. Za naše područje zimska dionca je državna cesta DC-5 od graničnog prijelaza Terezino Polje – Virovitica – Lončarica. OVDJE pogledajte koje sve ceste spadaju u kategoriju zimskih dionica javnih cesta.

Prema Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama pod zimskom opremom za vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače, dok se za autobuse podrazumijevaju lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Vozilima bez zimske opreme i teretnim automobilima s priključnim vozilom zabranjeno je sudjelovanje u prometu u vrijeme dok traju zimski uvjeti vožnje, nepoštivanje tih odredbi, odnosno ne posjedovanje zimske opreme kažnjava se novčanom kaznom od 1.000 kuna, a vozača se isključuje iz prometa dok ne otkloni utvrđene nepravilnosti. Jednaku kaznu platit će i vozač koji prije uključivanja u promet ne očisti vozilo od leda i snijega.

– Pozivamo sve sudionike u prometu na poštivanje propisa i pojačani oprez prilikom kretanja vozilom u zimskim uvjetima vožnje, također skrećemo pozornost vozačima da u ovim zimskim uvjetima vožnje pojačano kontroliramo korištenje zimske opreme, odnosno da ćemo na prometnicama na kojima će nastupiti zimski uvjeti radi opće sigurnosti u prometu neodgovorne vozače uz kazne isključivati iz prometa – poručili su iz PU virovitičko-podravske. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content