JEDNI ZA DRUGE Tema današnje emisije je važnost asistenata u životu oboljelih od multiple skleroze

Društvo multiple skleroze Virovitičko-podravske županije okuplja brojne osobe koje u svom svakodnevnom životu u mnogočemu ovise o pomoći drugih osoba. Zainteresiranost za asistenciju korisnicima je vrlo velika, a mogućnosti zapošljavanja asistenata za sada ne mogu zadovoljiti potrebe onih koji su na listi čekanja.

Tim povodom posjetili smo ovo vrijedno društvo, a dočekao nas je voditelj projekta asistencije Mario Bojić koji nas je odmah upoznao s onim što svakako trebamo znati.

– Zaposlili smo 17 osobnih asistenata za pomoć korisnicima osobne asistencije, odnosno osobama s multiplom sklerozom, ali i s drugim vrstama invaliditeta s područja VPŽ. Kada govorimo o bolesti multiple skleroze, problemi oboljelih su vrlo specifični, što govori i sam naziv „multipla“, što znači da svatko ima drugačije simptome ove neizlječive bolesti. Iz tih razloga oboljeli se u svakodnevnom životu susreću s raznim problemima, jer životno okruženje u naseljenim mjestima je uglavnom još uvijek prilagođeno zdravim osobama. Zato imamo asistente koji su veći dio vremena uz naše korisnike i pomažu im, od onih osnovnih potreba održavanja higijene, do hranjenja, prijevoza po potrebi i onog jednako tako važnog, psihološke pomoći, jer svaki naš asistent je dovoljno obučen da u nekim situacijama može biti osoba koja može pomoći i u nekim težim situacijama – rekao je Mario Bojić napomenuvši da postoje korisnici koji žive u krugu svojih obitelji i oni koji žive sami.

– To je značajna razlika, jer obitelj može pomoći bolesnoj osobi na razne načine, tako da tu nemamo većih problema, no osobe koje žive same zahtijevaju opsežniju skrb i više vremena. Osnovno je da svaki korisnik na neki način daje upute svom asistentu kakva vrsta pomoći i u kojoj mjeri mu je potrebna. Naši asistenti također mogu dati korisne e savjete obiteljima korisnika pod pretpostavkom da se neke obitelji prvi put susreću s problemima takve vrste. Mogu sa zadovoljstvom reći da je suradnja korisnika, njihovih obitelji i naših asistenata vrlo dobra. Radi se o jednom lijepom suživotu, pomoći, nadopunjavanju i lijepim opuštajućim trenucima stvorenim upravo na osnovi poznanstva i međusobnog povjerenja – rekao je voditelj Mario Bojić.

Predsjednica društva Ljiljana Brkić daje apsolutnu podršku ovom hvalevrijednom projektu samim tim što je uz što je predsjednica udruge, i osoba oboljela od multiple skleroze, a samim tim i korisnik kojemu je pomoć osobnog asistenta prijeko potrebna.

– Asistentica provodi četiri sata dnevno u mojoj obitelji i pomaže mi oko potrebnih stvari u kojima mi moja obitelj ne može tako kvalitetno pomoći. Radi se o obveznoj tjelovježbi, čišćenju kuće, težim poslovima i ostalom – ističući značaj osobne asistencije rekla je predsjednica Ljiljana Brkić napomenuvši da se osim o osobama s multiplom sklerozom, njihovi asistenti brinu i o osobama s ostalim tjelesnim oštećenjima.

– Razlog tome je više nego logičan, jer problemi obiju skupina su uglavnom isti. Nepokretnost ili otežano kretanje, a samim tim i adekvatna pomoć. Važno je napomenuti da si svaki korisnik može odabrati svog asistenta, znači može naći osobu koju poznaje ili u koju ima više povjerenja, ali ne može biti u srodstvu s tom osobom. Najvažnije je to da su i korisnici i asistenti zadovoljni, što je osnovni pokretač ovog projekta asistencije. Težit ćemo da zadržimo broj asistenata, a nadamo se da će ih, zbog mnogih upita korisnika za potrebu asistenata, u buduće vrijeme biti i veći broj, jer to je naš osnovni cilj i zadaća – rekla nam je na kraju razgovora predsjednica društva Ljiljana Brkić.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content