Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i ove godine provodi odličnu ljetnu radionicu za djecu socijalno-ugroženih obitelji

U sklopu projekta „Zajedno za društvo jednakih mogućnosti II“ koji financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) kroz poziv „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći – faza III“ tekućeg tjedna u Centru za edukaciju u Orahovici završava provedba programa osnaživanja djece.

-Petodnevni program obuhvaća bogati pedagoški program sa svrhom podizanja svijesti o pravilnim i zdravim životnim navikama, suživotu s drugima, empatiji i usvajanju kulture, stjecanja osjećaja pripadnosti zajednici i osvještavanja socijalnih vještina. Provodimo radionice o pravilnoj dentalnoj higijeni, pravilnom pranju ruku, prvoj pomoći, razumijevanju tuđih potreba, humanosti, komunikaciji, prevenciji vršnjačkog nasilja te obuku neplivača. Također, djeca prolaze i rekreativne, sportske i zabavne aktivnosti osmišljene s ciljem stjecanja novih znanja i vještina, socijalnog uključivanja djece i stvaranja nezaboravnih uspomena te novih prijateljstava. Iako je naglasak ovog projekta na nabavi i podjeli paketa higijenskih i prehrambenih potrepština socijalno-ugroženim obiteljima i pojedincima, uspjeli smo uz popratne mjere osmisliti radionice za stare i djecu kako bi istima pridonijeli socijalnu uključenost u zajednicu – kaže voditeljica radionica Ana Mutnjaković te naglašava kako je u sklopu ovog programa u Orahovici boravilo dvije skupine djece.

2607radionicegdck 5

-Radi se o djeci s područja Osječko-baranjske i Požeško-Slavonske županije koji su prošli petodnevno osnaživanje. U prvoj skupini bilo 43 djece, dok je drugu činilo 39 i oni su svi prošli program u dva dijela. Prvi dio je obuka neplivača, a drugi onaj pedagoški koji je jednako važan jer sadrži niz radionica koje pomažu djeci kako bi se aktivno uključili u društvo budući da se radi o ranjivim skupinama koje su često, nažalost izolirani od strane društva. Važno je naglasiti kako ove godine imamo jako puno male djece, šestogodišnjake koji su došli uz svoju braću i sestre i od njih također uče kako sudjelovati na ovom putu. Nije lako biti i brinuti o ovoj djeci, no mi to radimo srcem i uz doista iznimno stručan tim ljudi koji provodi radionice, definitivno smo, ne samo ispunili, nego i prebacili svoja očekivanja – rekla je Mutnjaković.

Jedan od voditelja radionica je i nekadašnji košarkaški prvotimac Orahovice, priznati hrvatski turistički vodič i vrhunski stručnjak u mnogim poljima Igor Majdiš.

2607radionicegdck 1 Ana Mutnjakovic i Igor Majdis 1

-Nisam uopće dvojio, odmah sam prihvatio poziv Crvenog križa Osijek da budem dio ove prekrasne priče. Zapravo je teško reći koji je zapravo moj dio jer svi ovdje radimo sve pa ne i čudi da me djeca oslovljavaju sa ”treneru, učitelju” čak i ”čiko” jer svi smo mi tu jednaki i činimo sve za tu djecu. Zato i jesam ovdje kako bih pomogao drugima, a paralelno to je i za mene jedna velika životna škola jer rad s djecom je težak, iscrpljujući, ali nevjerojatno predivan jer na kraju jedna zagrljaj djeteta i osmijeh je najveća moguća nagrada – zaključio je Majdiš.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content