Geo info centar u Voćinu nova vrhunska destinacija u VPŽ: Bogata povijest Papuka prikazana na uzbudljiv i moderan način

U novom Geo info centru u Voćinu od početka sljedeće godine moći ćete se susresti sa sabljastom mačkom, divovskom hobotnicom, miocenskim psinama ili jednostavno – opipati zube dinosaura. Centar je to u kojemu ćete doživjeti Papuk i njegovu bogatu povijest na posve novi, multimedijalni način. 

Geo info centar izgrađen je u sklopu projekta „Geopriče UNESCO geoparka“, a riječ je o jednom od najznačajnijih projekata Parka prirode Papuk, ali i najveći projekt u sustavu zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, istaknuto je danas (petak) na svečanom otvorenju.

– Ovo je najveća akvizicija Parka prirode Papuk u proteklih nekoliko godina, ali rekao bih i u 20-godišnjoj povijesti Parka. Geo info centar je vrijedan više od 40 milijuna kuna i dio je velikog projekta Geopriče UNESCO geoparka vrijednog više od 90 milijuna kuna u sklopu kojega smo izgradili pristupnu cestu do Jankovca, adrenalinski park, adaptirali Kuću Panonskog mora te niz drugih manjih projekata. Svečanim otvorenjem Geo info Centra možemo reći da završavamo projekt Geopriče i zaista možemo sa zadovoljstvom istaknuti da smo uspješno proveli jedan od najvećih projekta u Slavoniji. Vjerujem da će se o njemu pričati još dugo godina, jer usudit ću se reći da je ovaj projekt dignuo prezentaciju povijesti prirodne baštine Papuka na jedan viši nivo, rekao bi i u Europi, a to su prepoznali i posjetitelji kojih je ove godine na Papuku preko 60 tisuća – istaknuo je ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac.

Nositelj projekta je Javna ustanova Park prirode Papuk, a projektni partner je Županijska uprava za ceste Virovitičko-podravske županije. Projekt je odobren za sufinanciranje iz Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.’, prijavljen na poziv „Promicanje održivog korištenja prirode baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA, agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a veliku potporu njegovoj realizaciji dala je Vlada Republike Hrvatske.

geo info centar vocin foto kristijan toplak 36
Foto: K. Toplak

Ukupna vrijednost projekta je 90.1 milijun kuna, dok iznos ukupnih prihvatljivih troškova iznosi 77.2 milijuna kuna, a od toga 85 posto, odnosno 65.7 milijuna kuna je financirano bespovratnim sredstvima EU, dok je 15 posto financirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Ovaj objekt će značajno doprinijeti razvoju turističke infrastrukture na području općine Voćin koju, moramo priznati, do sad u značajnijoj mjeri nismo ni imali, osim prirodnog bogatstva. Ovo je izuzetno dobar početak, prekrasan objekt koji će siguran sam privući posjetitelje u Voćin. Naš fokus u narednom razdoblju je baš na razvoju turističke infrastrukture. Mi kao lokalna zajednica nismo pretjerano baštinili sve vrijednosti koje sa sobom nosi Park prirode kao ustanova, ali ovo je dobar korak naprijed i ja zahvaljujem svima koji su sudjelovali u projektu, koji su ga razvijali od samog početka i priveli njegovom kraju – istaknuo je načelnik općine Voćin Predrag Filić.

Važnost nove lokacije na turističkoj karti istaknuo je i župan Igor Andrović.

–  Ovaj Geo info centar će imati veliki značaj za turizam Virovitičko-podravske županije uz svu onu kulturnu i prirodnu baštinu koju smo do sada revitalizirali ili obnovili. Ovo je još jedna točka na turističkoj karti naše županije koja će doprinijeti razvoju turizma. U sklopu projekta je asfaltirana cesta do Jankovca što se pokazalo kao pun pogodak, jer je doprinijelo još većem broju dolazaka turista na Jankovac i u Park prirode Papuk. Važno je naglasiti i da se ovaj projekt ne tiče samo Virovitičko-podravske, nego i Požeško-slavonske županije i siguran sam da će i naša, ali i Požeško-slavonska županija imati velike turističke koristi od ovog projekta – rekao je župan virovitičko-podravski Igor Andrović.  

IMG_6619

Ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Igor Kreitmeyer istaknuo je kako se ovakvim projektima povezuje kulturna i prirodna baština. 

– Bogatstvo područja povezujemo u interpretacijske centre koji su onda naše osnovno sredstvo za rad i komunikaciju prema posjetiteljima, turistima i svima ostalima. Nalazimo se u jednoj stvarno posebnoj županiji koja ima nevjerojatne rezultate. Moram se zahvaliti i čestitati ravnatelju Alenu Jurencu i njegovom timu jer ovakav projekt je izuzetno zahtjevan za kapacitete javne ustanove. Sada puno spremniji očekujemo iduće programsko razdoblje, jer sam uvjeren da smo se dokazali i da možemo realizirati bilo što, što je pred nama – naglasio je Kreitmeyer.

Geopriče UNESCO geoparka je još jedan u nizu uspješnih projekata koje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi i koje je proveo u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Papuk, istaknula je predstavnica Fonda Vlatka Gulan Zetić.

– Posebno nas veseli mogućnost za Fond osim projekata gospodarenja otpadom i energetske učinkovitosti, pomogne i projektima očuvanja prirodne baštine, njene biološke i krajobrazne raznolikosti. Park prirode Papuk je doista po mnogočemu specifičan i jedinstven zato ga treba zaštititi i očuvati. Zbog čega je ovaj projekt posebno važan? Upravo projekti poput ovoga koji će s jedne strane obogatiti infrastrukturni sadržaj, a s druge strane podizati svijest posjetitelja o važnosti prirode i njezine zaštite su dobar način kako održivo upravljati prirodnim resursima – istaknula je Gulan Zetić.

Značaj Geo info centra za Virovitičko-podravsku županiju naglasio je i saborski zastupnik Josip Đakić.

– Zadovoljstvo mi je danas biti ovdje u Voćinu na otvorenju ovog prekrasnog zdanja koje će brojnim generacijama omogućiti učenje i spoznaju o povijesti ovog prostora. Kako je sve izgledalo kada je tu bilo Panonsko more, koje prirodno bogatstvo čuva naš Park prirode Papuk i kako ga očuvati u budućnosti. S toga želim da ovo zdanje bude na koristi stvaralaštvu, znanosti budućim generacijama – istaknuo je Đakić.

IMG_6602

Svečanom otvorenju nazočila je i izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

– Kada govorimo o ukupnim ulaganjima u prirodnu i kulturnu baštinu u Republici Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina iz sredstava iz fondova Europske unije dosežemo iznose veće od tri milijarde kuna. Virovitičko-podravska županija i Park prirode Papuk ističu se među tim projektima. Ukupno je devet projekata na području Virovitičko-podravske županije, kako ulaganja u kulturnu tako i ulaganja u prirodnu baštinu. Bogatstvo prirode, okoliša i bogatstvo resursa nešto što Republika Hrvatska ima i s čime se još uvijek možemo ponositi. To su ljepote koje tek trebamo prezentirati i naravno na održivi način zapravo ih koristiti. Ono što je važnost u svim ovim projektima je to da daju novu perspektivu  i razvoju turizma i cjelokupnom gospodarskom razvoju područja u kojemu se ovi projekti nalaze. Zaista čestitam na uspješnoj realizaciji ovog velikog i vrijednog projekta za Virovitičko-podravsku županiju, za općinu Voćin i Park prirode Papuk – naglasila je Tramišak.

Uz djelatnike Parka prirode Papuk i tvrtki koje su sudjelovale na izgradnji, nadzoru i opremanju Geo info centra, na čelu s projektanticom Ivanom Pancirov, svečanom otvorenju nazočili su i saborska zastupnica Vesna Bedeković, glavna savjetnica ministra gospodarstva i održivog razvoja Anja Bagarić, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, član uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš, ravnatelji javnih ustanova te direktori turističkih zajednica.

(www.icv.hr, mp, vpz.hr, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content