KONFERENCIJA ZA MEDIJE S. Prpić (HSPD) upozorio na previsoke cijene računa za toplinsku energiju

Gradski vijećnik Siniša Prpić (HSPD) na današnjoj (utorak) konferenciji za medije koju je održao na Trgu dr. Ante Starčevića u Virovitici upozorio je na previsoke cijene toplinske energije u gradu.  

-U cijeloj Virovitici, kao i na razini Hrvatske ima oko 30 posto umirovljenika. U ovim zgradama umirovljenici koji imaju oko 2.000 kuna mirovinu moraju mjesečno za grijanje odvojiti po tisuću kuna. Jer, neki su toliko dobili za prosinac na računima za toplinsku energiju. Zamislite kako je u ovoj situaciji jednoj osobi koja ima 2.000 kuna mirovinu. 

Želim naglasiti kako je u Zagrebu, koji je metropola, cijena grijanja dvostruko niža, ako se griju na toplanu. Tamo za stan od 80 ‘kvadrata’ plaćaju oko 500 kuna za grijanje, a ovdje za 50 kvadrata korisnici plaćaju više od tisuću kuna. Govorimo to sada, prije velikog poskupljenja koje je najavljeno za travanj – upozorava Prpić.

Prpic 2

Kratkoročno rješenje vidi u modernizaciji kotlovnice, koje bi moglo pomoći ne samo stanarima okolnih zgrada, već, kaže, i poslovnim prostorima i školi, no od toga je važnije dugoročno rješenje na koje, ističe Prpić, “sam upozorava već 10 godina.” 

-Neposredno u blizini Virovitice imamo bušotinu gdje je izvor termalne vode od 1970. godine koji stoji neiskorišten, a na njega bi se cijela Virovitica mogla grijati u narednih stotinu godina: škole, vrtići, zgrade, javne ustanove. Tragično u ovom svemu je što je 28. siječnja propuštena šansa da se izvuku bespovratna sredstva u iznosu od 200.000 eura do 1,3 milijuna eura upravo za termalne izvore. Ta šansa je propuštena. Želim upozoriti vlast da se taj izvor stavi u funkciju i da se obnovi kotlovnica – zaključio je S. Prpić.

(www.icv.hr, ts)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content