Dan kada je Vukušićeva momčad srušila moćni Dinamo na Maksimiru

Bila su to prekrasna vremena. Onda kada je čitava Virovitičko-podravska županija živjela za suhopoljsku Mladost 127, momčad koja se samo nekoliko godina ranije zvala Partizan 158. Broj 127 uvršten je u naziv kluba u spomen na slavnu virovitičku 127. brigadu Hrvatske vojske, koja je, očito, donijela mnogo sreće Suhopoljčanima. Nažalost, ovoga kluba nema još od prijelaza iz 20. u 21. stoljeće, kada ga je naslijedilo HNK Suhopolje. U pregledu raznih prognoza utakmica za danas nećete naći ime Mladosti, no to ne znači da ne živi u našim sjećanjima.

Jedno od najvećih iznenađenja dotadašnje 1. HNL

Itekako žive brojni detalji, a jedan koji smo odlučili izdvojiti datira iz sredine listopada 1996. godine, odnosno, prve sezone Mladosti u elitnom razredu hrvatskog nogometa. Ekipa predvođena velikim gospodinom i legendom, ponajprije vinkovačkog Dinama, a onda i Mladosti te nekih drugih klubova, Tonkom Vukušićem, sezonu ranije izborila je 1. HNL koja je proširila format s 12 na 16 klubova, izbacivši prijašnji sustav u kojem su postajale dvije 1. HNL, A i B. Zajedno s Hrvatskim dragovoljcem, Zadrom i Orijentom plasirali su se u najviši razred te im nije trebalo dugo za kreiranjem jednog od najvećih iznenađenja dotadašnje 1. Hrvatske nogometne lige…

Kao što smo spomenuli, riječ je o listopadu 1996. i gostovanju suhopoljske ekipe na Maksimiru kod Dinama, to jest, tadašnje Croatije. Nekoliko mjeseci prije tog susreta, “Modri” su prekinuli dominaciju Hajduka osvojivši prvenstvo, i to u vrlo neizvjesnoj završnici. Odmah na početku sezone 1996./97. bilo je jasno tko će uzeti ulogu najvećeg favorita u domaćoj ligi. Nakon samo četiri kola, momčad pod “dirigentskom palicom” Otta Barića upisala je četiri uvjerljive pobjede skupivši gol-razliku koja je iznosila 20:1! Redom su razbijali Šibenik (4:0), Osijek (4:0), Varteks (6:1) i Marsoniju (6:0), a prva ekipa koja im je napravila probleme bio je novopečeni prvoligaš, Hrvatski dragovoljac. Dobili su i taj susret, ovog puta s 2:1, a istim su rezultatom svladali i Hajduk u sljedećem kolu, kao i Rijeku vikend poslije. No, došao je kraj pobjedničkom nizu.

Samo 2 poraza u 7 utakmica

S druge strane, Mladost 127 započela je prvoligašku pustolovinu vrlo dobrim remijem (0:0) na svom Parku protiv respektabilnog Zagreba koji je te sezone prvi i posljednji put igrao finale Kupa. Već na startu, Vukušićevi dečki pokazali su kako neće biti “kanta za napucavanje”, a to su dokazali i u nastavku prvenstva. U trećem kolu razbili su Orijent s 5:1, a u prvih sedam kola doživjeli su samo dva poraza. Bio je to odličan mamac za nogometnu publiku u Suhopolju, budući da su uslijedila dva susreta protiv dvije najbolje momčadi, Dinama na Maksimiru i Hajduka na Parku. Unatoč vrlo dobrim igrama u uvodu prvenstvene sezone, čini se da ih je Dinamo izuzetno podcijenio…

Ne mislimo na podcjenjivanje s Barićeve strane, budući da je na teren izveo poprilično jaku momčad (Ladić, Štefulj, Krznar, Marić, Viduka, I. Cvitanović,…). Iako su ga mediji u narednim danima kritizirali kako u tjednu pred prvenstvenu utakmicu nije bio u Zagrebu, nego u Salzburgu i Beču. Međutim, najveći uteg zapao je same igrače Dinama koji su već nakon 27 minuta doživjeli “hladan tuš”. Stjepan Lončarević i Luciano Zgrablić u manje od pola sata doveli su Mladost 127 u vodstvo od 0:2 pred 1.500 maksimirskih gledatelja, od kojih je bilo i vjernih pratitelja iz Suhopolja, ali i šire. Josip Šimić i Igor Cvitanović postigli su pogotke za novi egal, no veliko slavlje gostima donio je Zgrablić svojim drugim golom, u 82. minuti iz slobodnog udarca za konačnih 2:3.

Dinamo je do tog trenutka te sezone jedini poraz doživio u drugom pretkolu Kupa UEFA-e od moskovskog Spartaka, a na ekskluzivnu listu pridružila se i Mladost 127. Štoviše, fascinantno zvuči da je to bio jedini poraz “Modrih” u Prvoj HNL te sezone, prvenstvenoj sezoni koju su okončali s 21 bodom više od prvog pratitelja, Hajduka! Kakva je “nagazna mina” Mladost bila prvacima govori podatak da niti u uzvratu u Suhopolju narednog proljeća “Modri” nisu uspjeli pobijediti. Bilo je 1:1. Barića se kritiziralo kako mu Mladost nikako ne leži i da u utakmicama protiv Suhopoljčana ne zna donositi prave odluke.

Bila je to sezona za pamćenje. Krajnje deveto mjesto u 1. HNL označilo je najbolju sezonu ovoga kluba iz Suhopolja u njegovoj povijesti. (promo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content