Radovi na Aglomeraciji Pitomača privode se samome kraju: Za izgraditi ostalo manje od četiri kilometra kanalizacijske mreže

Projekt “Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Pitomača” koji se provodi na području općine Pitomača, točnije u naseljima Kladare, Dinjevac, Grabrovnica, Otrovanec, Stari Gradac i u samoj Pitomači, privodi se samome kraju.

Projekt je započeo krajem 2020. godine, a planirani završetak sveukupnih radova je kraj 2023. godine.

– Što se tiče aglomeracije možemo reći da je ona pri samom kraju, odnosno izvođačima je ostalo nešto malo manje od četiri kilometara izgradnje kanalizacijske mreže, što tlačne, što gravitacijske. Izvedene su sve crpne stanice, potrebno je samo postaviti module u te crpne stanice. Ostaje i sanacija kolnih prilaza, trasa po kojima je izveden cjevovoda, kao i asfaltiranja– kaže direktor tvrtke Vodakom d.o.o. Antonio Vidović te dodaje kako je u planu u prvo polovici sljedeće godine obaviti sve tehničke preglede.

– Polako se razmišlja i o obavljanju tehničkih pregleda pa je u prvoj polovici 2023. zamišljeno obaviti sve tehničke preglede i pustiti sve u uporabu. Na kraju krajeva, uporaba kanalizacijske mreže usko je vezana i s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda na kojemu su radovi započeli– dodaje A. Vidović.

Projektom će se izgraditi 49.285 metara gravitacijske i 15.741 metara tlačne kanalizacije, odnosno 29 crpnih stanica. Planira se i priključenost na postojeći javni sustav vodoopskrbe kroz izvedbu dodatnih 1.650 priprema kućnih priključaka vodoopskrbe te 2.068 priključaka na sustav odvodnje otpadnih voda.

– Također, ispunili smo kvotu u provedbi projekta, odnosno prikupili smo 1650 zahtjeva za priključke na vodoopskrbnu mrežu što je ujedno bio i cilj, a imamo 2068 priključaka na odvodnju. Tu smo isto pri samom kraju prikupljanja zahtjeva, te smo prikupili preko 90 posto zahtjeva. Prikupljeni zahtjevi su ujedno i neka mjera za zainteresiranost pa iz toga proizlazi zaista lijep broj svih onih koji se planiraju priključiti na sustav odvodnje– kaže A. Vidović te ističe kako je stanovništvo općine Pitomača izuzetno zadovoljno provedbom projekta i mogućnosti priključka na vodoopskrbnu mrežu.

– Stanovništvo je izuzetno zadovoljno i vrlo su oduševljeni s priključkom na vodoopskrbu mrežu jer ova godina je pokazala vrlo dug i suh period gdje je dosta lokalnih zdenaca presušilo. Tako je uz pomoć aglomeracije, odnosno uz pomoć besplatnog priključka na vodoopskrbnu mrežu, stanovništvo dobilo na adekvatan način zbrinutu opskrbu vodom– dodaje.

Ukupna vrijednost svih radova, uključujući i uređaj za pročišćavanje, iznosi 262 milijuna kuna sa PDV-om. Općina Pitomača sufinancira projekt s četiri posto, dok je ostatak osiguran kroz bespovratna EU sredstva iz Kohezijskog fonda.

Nositelj ovog projekta je virovitička tvrtka Virkom d.o.o. a partneri na projektu su Općina Pitomača i tvrtka Vodakom d.o.o. Posredničko tijelo razine 1 je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a posredničko tijelo razine 2 Hrvatske vode.

(www.icv.hr, ib)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content