Međunarodno natjecanje slastičara: Preko 40 torti očekuje se na 5. “Zlatnom orahu” u Višnjici

U organizaciji Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, suorganizaciji Grada Slatine, a pod generalnim pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije, stručnim pokroviteljstvom Hrvatskog kuharskog saveza i zlatnim pokroviteljstvom tvrtke Podravka te u partnerstvu s Regionalnim centrom kompetentnosti Ugostiteljske škole Osijek, sutra (subota) će se u restoranu Višnjica pokraj Slatine održati 5. Međunarodno natjecanje slastičara ”Zlatni orah”.

– Manifestacija je zamišljena na način da uz promociju tradicionalnih slavonskih slastica, sudionici iz drugih zemalja pokažu slastičarske majstorije krajeva iz kojih dolaze. Na 5. “Zlatnom orahu” gostovat će vrhunski slastičari iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Mađarske koji će prenijeti svoja iskustva i recepte domaćim kuharima, a posebno mladima slastičarima, učenicima strukovnih škola. Imamo ćemo preko ukupno 40 torti u obje kategorije i to iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Srbije i Mađarske. Ovo je definitivno najjače natjecanje do sada te mogu reći da smo postali najjače slastičarsko natjecanje u Hrvatskoj– kaže predsjednik Udruge kuhara i slastičara grada slatine Dražen Šafar.

Vrhunska slastičarka i dopredsjednica Udruge Sandra Jadek pojasnila je sam tijek natjecanja.

– Oba natjecanje će biti u pripremi svečane torte s glavnom namirnicom ”orah” kao prepoznatljivim voćem našeg kraja. Posebno važan dio nam je onaj posvećen učenicima srednjih strukovnih škola kojima želimo dati prigodu da se pokažu pred profesionalcima i stručnim povjerenstvom koje će činiti eminentna imena hrvatskog i bosansko-hercegovačkog slastičarstva, članovi Svjetske kuharske organizacije WACHS Nermin Hodžić iz BIH i Jordan Nastanović iz Srbije te masterchef Slovenije Alma Rekič i vrhunski hrvatski kuhar Branko Ognjenović– rekla je Jadek.

Treba svakako dodati da će svečanu večeru svojim specijalitetima uveličati restorani i hoteli iz Slavonije i Podravine prezentirajući karakteristična i tradicionalna jela svojih podneblja.

Priča na Višnjici počinje u 12 sati ocjenjivanjem torti u kategoriji učenika strukovnih škola dok će u 14 sati započeti ocjenjivanje uradaka profesionalaca. Za vrijeme ocjenjivanja bit će održana slastičarska radionica Lade Posredečki ”Quick fondant i dekoriranje svečane torte”, a od 19 sati kreće proglašenje pobjednika i svečana večera koje će uveličati župan VPŽ Igor Andrović, saborski zastupnik Josip Đakić, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, dogradonačelnik slatine Ilija Nikolić, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni, popularni kuhar Dražen Đurišević iz tvrtke Podravka i mnogi drugi.

Ana Marija Galanto 4 Custom
foto: V. Grgurić

(www.icv.hr, vg, foto: ilustracija)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content