U KBC-u Osijek po prvi puta učinjen najkompliciraniji zahvat u medicini boli: Implantacija elektroda u epiduralni prostor vratne kralježnice je osobiti izazov

U Zavodu za liječenje boli pri Klinici za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, po prvi put je učinjena ugradnja stimulatora kralježnične moždine (spinal cord stimulation-SCS) u područje vratne kralježnice kod bolesnika s neizdrživom boli u području lijeve ruke zbog traumatske ozljede pleksusa brahijalisa.

SCS je jedan od najkompliciranijih zahvata u medicini boli i svakako i najskuplji, a u osječkoj bolnici izveden je pomoću pametnih naočala i platforme za udaljenu podršku.

Cijeli taj zahvat učinjen je uz podršku farmaceutske firme Boston Scientific, tj Mustafe Özyurta i Olivera Totovića koji su organizirali stručnu suradnju između Leeds Hospital iz Velike Britanije i KBC Osijek putem “SmartGlass remote support platforme”.

Zahvat je proveo izv.prof.dr.sc. Ivan Radoš uz asistenciju dr. Dine Budrovca, a dr. Sheila Black anesteziolog, uži specijalista iz medicine boli (Leeds Teaching Hospital NHS Trust, GB) je pratila zahvat i vidjela sve ono što radi doktor Radoš koji je imao pametne naočale s kamerom. Britanska supervizorica Black u isto je vrijeme mogla vidjeti i sve RTG snimke i video u realnom vremenu koji je učinjen fluoroskopom.

– Cijeli ovaj zahvat ne bi se mogao provesti bez dobro uigranog tima koji su činili viša medicinska sestra Dijana Hnatešen, instrumentarka Klaudija Reljac, medicinski tehničar Hrvoje Abramović kao i radiološki tehničar Karlo Vlainić, te elektroničar Tomislav Dugalić koji je omogućio da fluoroskopske snimke budu vidljive za dr. Black u realnom vremenu – ističu iz osječkog KBC-a.

Implantacija elektroda u epiduralni prostor vratne kralježnice je osobiti izazov, te se provodi samo u najboljim centrima za liječenje boli u svijetu, a izvedenim zahvatom Zavod za liječenje boli KBC.Osijek potvrdio je naslov centra izvrsnosti tj. Referentnog centra iz neuromodulacije boli, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content