Mladi poljoprivrednik Dario Sajko kreće u novi projekt za koji je jedan od rijetkih u Hrvatskoj dobio sredstva iz EU fondova

Mladi poljoprivrednik Dario Sajko (27), vlasnik OPG-a iz Čađavice je s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnim razvoju potpisao ugovor za realizaciju projekta pod nazivom “Ulaganje u objekt za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora s termogeneracijskim sustavom i fotonaponskom elektranom” ukupne vrijednosti 1,4 milijuna eura. Kao takav je jedini u VPŽ, te jedan od rijetkih u Hrvatskoj kojemu su odobrena ta sredstva iz EU fondova.

Inače, ovom mladom poljoprivredniku to je peti prijavljeni projekt, a o njemu, otkriva, razmišlja već četiri godine. Namjera mu je rekonstruirati i obnoviti zgrade nekadašnjeg PIK-a Čađavica koju je kupio prije sedam godina, a koje će realizacijom ugovorenog projekta biti u sastavu kompleksa termogeneracijskog sustava za sušenje ljekovitog bilja sa solarnim fotonaponskim sustavom za proizvodnju električne energije. Intenzitet potpore je 70 posto, pa će Sajko ostvariti potporu u iznosu od 976.161,47 eura.

– Namjera mi je sušiti kamilicu, ali isto tako i kukuruz, tako da se neću prestati baviti ratarstvom jer to je u mojoj obitelji tradicija koja traje već dugi niz godina – rekao nam je Dario koji je prve poljoprivredne korake naučio od svog djeda.

20230725_105002_1280x721

– Poljoprivredni poslovi su mi se od malena sviđali, no završio sam srednju školu za automehaničara, a kasnije dokvalifikaciju za poljoprivrednika. Auto mehaničarski zanat mi služi pri popravci vozila i strojeva za poljoprivredu, dakle sve ima svoju svrhu – kaže Sajko te ističe kako su danas poljoprivrednici, kao i uostalom i poduzetnici, prisiljeni razmišljati „korak unaprijed”.

– I sami znamo da su ove godine vremenske prilike bile izuzetno loše za ratare pa se prinos pšenice i ječma umanjio za 60 do 70 posto u odnosu na prošlu godinu, a kukuruz je pak stradao od leda. No nažalost na vremenske prilike ne možemo utjecati nego se samo pokušati prilagođavati situaciji te pripremiti se i dodati neku pouzdaniju poljoprivrednu kulturu – zaključio je Dario, koji će od jeseni ječam i pšenicu zamijeniti kamilicom i posijati je na oko 150 hektara zemljišta. Ukupno raspolaže s oko 200 hektara, od kojih je 75 državnog poljoprivrednog zemljišta, dok je ostatak njegov.

viber_slika_2023-07-26_09-06-20-796

– Imao sam kamilicu još 2017. godine no nisam imao sušaru i bilo mi je vrlo teško zadovoljiti vremenske rokove. Sada kada sam stasao i kada imam gdje sušiti, nastaviti ću tamo gdje sam stao te 2017., a uz kamilicu, sušiti ću i nešto kukuruza. Dakle od iduće godine bit ću i ratar i proizvođač ljekovitog bilja – sa smiješkom nam je rekao Dario te objasnio da je za proizvodnju kamilice najvažnija faza sušenja.

– Energenti za sušare čine najveće troškove, pa sam razmišljao kako ih smanjiti ili eliminirati. Dosjetio sam se termogeneracijskog postrojenja koje za sada nema nitko u Virovitičko-podravskoj županiji, a rijetko i u Hrvatskoj. Dvije peći na pelete od po dva megavata zagrijavat će 30 tisuća litara vode na 80 stupnjeva. Ta će voda cijevima biti otpremana do 12 sušara u koje će motori ventilatorima upuhivati topli zrak i tako sušiti ljekovito bilje. U projektu je i proizvodnja peleta od svih vrsta žetvenih ostataka, te fotonaponska elektrana, tako da ćemo dobiti zatvoreni krug proizvodnje. Imam za sada zaposlenih pet djelatnika i nekoliko sezonskih radnika, tako da vjerujem da će zajedno samnom i mojom suprugom Martinom i sve ići „ko’ po špagi” ili barem približno tome. Kupca za svoju kamilicu, koju ću nadam se početi plasirati u svibnju iduće godine, već imam, a vrijeme će biti najbolji pokazatelj jesam li uspio ili ne – rekao nam je ovaj mladi, ali već vrlo profilirani poljoprivrednik. Otkriva nam i svoju malu tajnu uspjeha:

20230725_105612_1280x720

– Nešto bez čega se danas ne možeš baviti poljoprivredom je stalna informiranost, poznavanje sustava, jednako kao i ulaganje, upornost i trud. Naravno, zahvala za dobru suradnju ide i našem organizatoru Agrolandu i predsjedniku uprave te tvrtke Nikoli Gomerčiću, kao i načelniku općine Čađavica Mirku Rončeviću koji od početka prati naš rad. Znamo da je situacija za poljoprivrednike vrlo teška, ali uz nabrojane uvjete i napose ljubav prema tom poslu može se izgurati – rekao nam je na kraju razgovora ovaj ambiciozni mladi poljoprivrednik, suprug i otac troje djece, Jana, Mie i Liama. 

(www.icv.hr, bs; foto: B. Sokele, privatni arhiv)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content