Upoznajte Ivonu Andrašić Presečan iz Bušetine: Vrijednoj kandidatkinji za ovogodišnju Najuzorniju seosku ženu dan počinje u pet ujutro

Ivona Andrašić Presečan iz Bušetine prava je seoska žena. Ona je majka, domaćica, poljoprivrednica, vjernica, njegovateljica kulturne baštine svoga kraja… Njezin trud i rad prije svega prepoznali su obitelj, suprug Matija, roditelji i prijatelji, ali i cijela zajednica u koju je aktivno uključena. Uz nagovor najbližih, postala je kandidatkinja Virovitičko-podravske županije za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu za 2023. godinu.

-Isprva nisam htjela, ali uspjeli su me nagovoriti, ponajviše kako bih pokazala što sve mi radimo na našem imanju, koja je uloga jedne žene u svemu tome, a onda da na taj način predstavim i svoje selo, općinu, ali i svoju županiju – kaže nam Ivona.  

POLJE, OBITELJ, UDRUGA, ZBOR

Ova supruga i majka dvoje djece, Leone (11) i Tea (1,5), vlasnica je obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva kojeg je naslijedila od oca. Bavi se povrtlarstvom i uzgojem žitarica. Imaju oko 30 hektara zemlje kako u plasteničkoj, tako i na vanjskoj proizvodnji.

najuzornija1-

-Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo imamo od 2003. godine, a prije šest godina sam ga baš preuzela od oca. Najviše se bavimo uzgojem sezonskog povrća poput paprike, tikvice, rajčice, krastavaca, patlidžana, kukuruza pečenjaka, kupusa, cvjetače. Imamo i lubenice, dinje. Uzgajamo i žitarice, kukuruz, ječam, tritikal, odnosno stočnu hranu.

Povrće beremo skoro cijeli dan, uz pauze za ručak i gablec i za kratki odmor. Posao od jutra traje do 18 sati, kada počinju druge, jednako važne obaveze, one obiteljske, a onda i kulturne – kaže Ivona, čiji dan inače počinje u 5 ujutro.  

Doručkuje i tada kreće posao, već u 6. Sada je srce sezone, kada je posla i najviše, no, ističe Ivona, ništa nije teško. Obitelj je tu.  

-Živimo u zajedničkom kućanstvu s mojim roditeljima koji su nam velika pomoć na poljoprivrednom gospodarstvu. Pošto živimo u malom selu i oduvijek smo naklonjeni radu na zemlji, svi se trudimo, svatko daje maksimum, pogotovo sada, kada je udarni dio sezone – dodaje. 

ČUVARICA KULTURNOG BLAGA 

Ova vrijedna seoska žena brine se i za očuvanje tradicije i običaja svoga kraja, kao aktivna članica Udruge „Škrinja Bušetina“, ali i crkvenoga zbora. 

-Ljubav prema tradiciji naslijedila sam od bake i mame, koja je također aktivna članica u Udruzi i svaki slobodan trenutak volim provesti s članicama i na nastupu, kako bi naše blago sačuvali od zaborava. Nedjeljom pjevam u crkvenom zboru pod misom. Osim što čuvamo tradiciju kroz pjesmu i ples, sudjelujemo na raznim predstavljanjima. Bušetina, unatoč tome što nije veliko selo, bogato je i tradicijom i kulturom, ali i ljudima velikog srca. 

nosnja

Veselim se što ću sve to moći predstaviti na ovogodišnjem izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu – kaže nam Ivona.

Prvi puta sudjeluje na ovom izboru i silno želi predstaviti sebe, obitelj i cijeli kraj u najboljem svjetlu. U tome će joj sigurno pomoći velika podrška koju ima od bivše najuzornije hrvatske seoske žene, Svetlane Bastalić, a koja je tu titulu nosila dvije godine zaredom.  

– Lijepo je da i ove godine imamo kandidatkinju koja je skupila hrabrosti i prijavila se za Izbor. Velika je čast sudjelovati. Nije toliko važna pobjeda, koliko steći nova poznanstva i prijateljstva za cijeli život. Želim Ivoni da 7. listopada u Svetom Petru u Šumi što ljepše i bolje prezentira svoju obitelj, svoju proizvodnju, tradicionalna jela svoga kraja, kao i narodnu nošnju, a samim tim svoje mjesto Bušetinu, općinu Špišić Bukovicu i našu Virovitičko-podravsku županiju – rekla je Svetlana.

obitelj

Ivona je zahvalna na velikoj podršci koju dobiva od obitelji, prijatelja i Svetlane. Kaže, ovo je prilika da žene pokažu kako nije sramota reći: da, živim i radim na selu, već da tu rečenicu kažu s ponosom. 

-Svima nam treba biti na ponos što živimo na selu i čuvamo svoju kulturu i tradiciju svoga kraja. Radujem se što ću tom prilikom upoznati i druge kandidatkinje i njihovu priču. Idem s ciljem pokazati da se mi, cijela naša županija, sva naša sela i gradovi, spoj Slavonije i Podravine imaju itekako čime ponositi, od našeg ruha, pjesme, hrane, do onoga što nas čini posebnima – kaže nam Ivona te ističe kako uz svoje najmilije u toj želji ima i veliku podršku načelnika i svoje općine. Poželimo joj sreću, da i drugi prepoznaju njen entuzijazam, marljivost i brigu te je nagrade titulom ovogodišnje najuzornije seoske žene.  (www.icv.hr, ib)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content