Koordinacija o afričkoj svinjskoj kugi: Ubrzan odstrijel divljih svinja i brža prekategorizacija gospodarstava samo su neke od predloženih mjera

Osječko-baranjska županija, koja čini čak 35 posto proizvodnje svinjskog mesa u Hrvatskoj, za sada uspješno odoljeva afričkoj svinjskoj kugi. No, kako je bolest raširena na području susjednih županija, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske, kao i na području Srbije, Osječko-baranjska županija područje je visokog rizika. Stoga je danas (srijeda) župan Ivan Anušić sazvao još jednu koordinaciju s gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina s područja Osječko-baranjske županije, i to samo s jednom temom – Afrička svinjska kuga.

Uz čelnike Županije, općina i gradova, na koordinaciji je sudjelovala i ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić, ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić, Goran Jančo, predsjednik Udruge svinjogojaca OBŽ te predstavnici Savjetodavne službe, Uprave za veterinarstvo, Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, Nacionalnog kriznog stožera za ASK Ministarstva poljoprivrede, Državnog inspektorata, veterinarskih stanica te Lovačkog saveza
OBŽ.

Kako bi spriječila prodor bolesti, Osječko-baranjska županija je poduzela niz mjera, od edukacija uzgajivača i poticanja na prekategorizaciju poljoprivrednih gospodarstava do niza preventivnih aktivnosti.

– Osječko-baranjska županija drži 35 posto hrvatskog svinjogojstva, puno ljudi živi od uzgoja svinja i proizvodnje mesa i moramo voditi brigu o tome. Kako i na prethodnom sastanku i sada smo analizirali stanje te predlažemo mjere za sprječavanje proboja ASK koje su svi prisutni gradonačelnici i načelnici jednoglasno usvojili i uputiti ćemo
ih svim nadležnim službama. Dakle, činimo sve što možemo da ne dođe do proboja bolesti, zato je važno da se svi striktno i sustavno držimo svih propisanih aktivnosti – rekao je župan Ivan Anušić.

– HAPIH je održao niz edukacija kako u našoj, tako i u susjednim županijama, a uz mjere koje se sada provode, najbitnije je povećanje biosigurnosti na našim farmama – istaknula je Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a.

– U budućnosti ćemo u Hrvatskoj svinje moći držati samo u kategorijama 3 i 4 i zbog toga pozivam naše svinjogojce da se odluče na prekategorizaciju, a na području Osječko-baranjske županije tu prekategorizaciju plaća Ministarstvo poljoprivrede – rekao je Davor Pašalić iz HAPIH-a.

Virus duže opstaje među populacijom divljih svinja i zbog toga je Goran Jančo, predsjednik Udruge svinjogojaca, apelirao na lovačka društva da ubrzaju odstrjel divljih svinja do propisane granice biološkog minimuma.

– Ovo je dobar trenutak da se svi skupa resetiramo. Svinjogojci su ozbiljno shvatili situaciju u kojoj se nalazimo i podižu razinu biosigurnosti na farmama. Drago mi je da Županija i župan prepoznaju važnost ove teme. Moram istaknuti kako je najveći problem na onim gospodarstvima koja se pridržavaju svih sigurnosnih mjera, a ne mogu prometovati životinjama jer se ASK pojavila na susjednim gospodarstvima. Životinje su zdrave, mogu biti serološki ispitane, a ostaju na gospodarstvima koja su u problemu jer imaju velike troškove, a ne mogu prometovati svinjama. Za to se mora pronaći dugoročno rješenje – rekao je Jančo.

– Osječko-baranjska županija u kontinuitetu poduzima mjere za suzbijanje širenja ASK i time na uvelike pomaže Ministarstvu poljoprivrede i veterinarskom sustavu na terenu- rekla je Tatjana Karačić, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

– Provode se popisi svih objekata i lokacija na kojima se drže svinje kako bi se na lokacijama na kojima se drže neregistrirane svinje omogućilo da se one maknu. Isto tako svi objekti koji ne mogu udovoljiti biosigurnosnim mjerama, a kao takvi predstavljaju vrlo veliki rizik od širenja bolesti. Intencija je da se svinje s takvih
gospodarstava otpreme u klaonicu ili zakolju na vlastitom gospodarstvu kako bi se meso iskoristilo – dodala je Karačić.

Podaci o širenju zaraze i eutanaziji mijenjaju se iz dana u dan, danas je više od 800 gospodarstava na kojima je potvrđena Afrička svinjska kuga, a broj usmrćenih svinja već je blizu 20 tisuća.

S ciljem sprječavanja prodora bolesti na područje najveće istočne županije, Osječko-baranjska županija je u koordinaciji s gradonačelnicima, načelnicima i svinjogojcima danas donijela zaključak o predlaganju dodatnih mjera.
Među predloženim mjerama je ubrzavanje prekategorizacije u kategoriju 3 te dodatne sigurnosne mjere u vidu policijskih kontrola na ulazu i izlazu iz Osječko-baranjske županije te dodatne biosigurnosne mjere na području županije.

Također je predloženo i sufinanciranje dezinfekcijskih barijera, zaštitne opreme i punktova za dezinfekciju za vlasnike gospodarstava. Traži se kontinuirano izvještavanje od strane stručnih službi Ministarstva i koordiniranje aktivnosti s čelnicima J(R)SL putem sustava Civilne zaštite te da se omogući promet testiranih zdravih svinja u kategoriji 3. na gospodarstvima na kojima nema pojave bolesti, a nalaze se u blizini gospodarstava sa zaraženim
svinjama.

U slučaju prodora bolesti, a s ciljem sprječavanja širenja, predlaže se provođenje eutanazije svinja tek kad dođe vozilo za odvoz istih te da predstavnici Civilne zaštite obavezno budu prisutni kod svih radnji eutanazije, utovara, otpreme i slično.

Kao pomoć svinjogojcima, u ovom za njih iznimno teškom razdoblju, uz već aktivne mjere, predložena je brža isplata sredstava i osiguravanje rasplodnog materijal za sve one koji se žele nastaviti baviti svinjogojstvom, a dok traje zabrana uzgoja svinja, osiguravanje svinjogojcima primjerenih primanja za život njihovih obitelji kao i dopuna propisa vezanih uz kvalitetu mesa posebno svinjetine iz uvoza.

mini viber slika 2023 09 20 13 36 36 887 Custom
foto: OBŽ

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content