Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen Dan općine Voćin, načelnik Filić: Postajemo sve prepoznatljiviji na turističkoj karti kontinentalne Hrvatske

Odavanjem počasti nevinim voćinskim žrtvama i poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, svečanom sjednicom Općinskog vijeća, dodjelom javnih priznanja, te koncertom Mladena Grdovića i Suhopoljskih tamburaša, jučer (subota) je proslavljen Dan općine Voćin, blagdan Male Gospe.

Svečanost je započela polaganjem vijenca i upaljenih lampiona za sve nevine voćinske žrtve i sve poginule hrvatske branitelje kod spomenika u središtu Voćina, a počast su odali: izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, virovitičko-podravski župan Igor Andrović; saborska zastupnica Vesna Bedeković; zamjenici župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement i Igor Pavković; načelnik općine Voćin Predrag Filić; predsjednik Općinskog vijeća Općine Voćin Roko Perić; načelnici općina Mikleuš i Sopje, Robert Grabar i Berislav Androš; slatinski dogradonačelnik Ilija Nikolić; zamjenik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Nenad Križić sa suradnicima, predsjednik UDVDR – Ogranak Voćin i županijski vijećnik Darko Božičković; te predstavnici braniteljskih udruga s područja općine Voćin i Virovitičko-podravske županije. Molitvu je kod spomenika predvodio voćinski župnik, upravitelj Župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Voćinu, velečasni Ivan Ereiz.

IMG_0940

Svečanu sjednicu u Hrvatskom domu otvorio je predsjednik Općinskog vijeća Roko Perić pozdravivši sve nazočne. Riječ je potom preuzeo načelnik Predrag Filić koji se u svom govoru prisjetio provedenih projekata, projekata koji su tijeku i onih koje Općina Voćin planira u narednom periodu.

– Mi smo općina koja ima dva vrtića koja su popunjena do posljednjeg mjesta, a što nije slučajno, jer smo najmlađa općina u Hrvatskoj, a to me posebno veseli. Što se tiče sportske infrastrukture i rada naših sportaša, tu smo na visokom nivou, imamo dva nogometna kluba, Ćeralije i Voćin, iz kojih su proistekli neki vrsni nogometaši. Moram spomenuti i naše mlade hrvače koji djeluju pod Hrvačkim klubom Slatina te su na nedavno održanom turniru u Slatini ostvarili značajne rezultate, okitili se zlatnim medaljama u svojim konkurencijama. Što se tiče obrazovanja, osnovnu školu Općina podupire raznim programima u čemu nam pomaže i Virovitičko-podravska županija, a sufinanciramo i smještaj srednjoškolaca u učeničke domove, kao i putovanje naših učenika u druge škole. U visokoškolskom obrazovanju podupiremo sve naše studente sa stipendijama, koje smo sada i povećali. Ono što je zaista lijepo i važno za istaknuti, najposjećenije smo mjesto ove godine u Slavoniji s oko 100 tisuća posjetitelja, čemu uvelike pridonose naša crkva i Geo info centar. Postajemo sve prepoznatljiviji na turističkoj karti Hrvatske, a na našoj turističkoj ponudi radimo i dalje. Nedavno smo označili početak radova na objektu ugostiteljskog tipa, odnosno prve faze turističkog kompleksa na našim jezerima. U partnerstvu s Virovitičko-podravskom županijom i u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA u ožujku ove godine prijavili smo projekt pod nazivom Centar za starije osobe u Voćinu ukupne vrijednosti 3.981.849,13 eura, uz intenzitet potpore od 100 posto. Projekt je odobren, a izgradnjom i opremanjem Centra za starije osobe u Voćinu cilj je osigurati dodatne kapacitete za smještaj starijih osoba koje su potpuno funkcionalno ovisne o pomoći druge osobe te osigurati pružanje izvaninstitucijskih usluga u zajednici kako bi se omogućio što duži ostanak starije osobe u svome domu. U budućnosti nas čeka još puno drugih projekata, a svakako treba istaknuti rekonstrukciju starog dvorca Janković za što se nadamo da ćemo naći zainteresiranog investitora kako bi sebe financijski i stručno rasteretili – rekao je načelnik Filić te uputio zahvalu svima koji podupiru općinu Voćin, kao i vijećnicima koji imaju razumijevanje i jednoglasno izglasavaju sve projekte koji su u interesu cijele općine i svih njenih mještana. Na kraju je svim žiteljima čestitao Dan općine, blagdan Male Gospe.

IMG_0946

Nakon načelnika Filića, svim nazočnima na svečanoj sjednici, kao i svim mještanima općine Voćin, čestitke povodom blagdana Male Gospe i Dana općine, uputili su saborska zastupnica Vesna Bedeković te izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, naglasivši da će načelnik Filić i Općina Voćin i nadalje imati njihovu podršku u realizaciji svih projekata koji će biti na dobrobit svih njenih stanovnika.

Na završetku sjednice dodijeljena su Javna priznanja zaslužnima za promicanje i razvoj općine Voćin, a ovogodišnje laureate možete vidjeti OVDJE.

Svečanu sjednicu svojim su nastupom uveličali mladi folkloraši Dječje sekcije Kulturno-umjetničke udruge Voćin.

Kao i proteklih, i ove je godine proslava Dana općine upotpunjena koncertima. Pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Vrata Papuka i Općine Voćin, na Trgu Gospe Voćinske nastupili su Suhopoljski tamburaši te popularni hrvatski pjevač Mladen Grdović.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli, K. Toplak, M. Feldi, D. Božičković)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content