Dječji vrtić Čarobna šuma iz Špišić Bukovice prvi je vrtić u Republici Hrvatskoj u kojem se u svakodnevnoj praksi koristi med

Kada na ulazu u Dječji vrtić Čarobna šuma u Špišić Bukovici zamijetite žutu naljepnicu Hrvatskog apiterapijskog društva, bit će vam jasno kako je ovo prvi vrtić u Hrvatskoj u kojem se prije svega koristi – med.

– U našem dječjem vrtiću med se od samog početka rada konzumira u čaju. Med nabavljamo od lokalnog pčelara OPG Lelek, a na poticaj Gordane Hegić, predsjednice Hrvatskog apiterapijskog društva, uveli smo više medenih obroka na naš jelovnik. Nudimo ga na kruhu za doručak, s pahuljicama, a cilj nam je napraviti zdrave kekse od meda. Djeci je med stalno dostupan u sobi, te svatko može uzeti žličicu meda kada poželi– kazala je ravnateljica Dječjeg vrtića Čarobna šuma Ana Šantić koja je danas (petak) uz načelnika Općine Špišić Bukovica Hrvoja Milera, ravnateljicu Tehnološko inovacijskog centra u Virovitici Ivanu Nemet i djelatnicu TIC-a Nelu Draču, nazočila “prvom danu provedbe ovog projekta”.

Osim što je med dostupan djeci i odgajateljice su educirane za navedene programe. U budućnosti će se provoditi razne aktivnosti vezane uz pčelarstvo.

– Planira se na primjeren i razumljiv način objasniti kako pčele proizvode med i što radi pčelar. U proljeće ćemo posjetiti pčelara i pčele– dodala je ravnateljica vrtića. Tu u Čarobnoj šumi ne staju.

– Ponosni smo na naš mali vrtić koji je ostvario ovu uspješnu suradnji s Hrvatskim apiterapijskim društvom te nas veseli činjenica što ćemo se iduće godine moći predstaviti i na Međunarodnom kongresu “Apiterapija za djecu” kao vrtić u kojem se provodi dobra praksa uvođenja meda u obroke. U svemu tome jako nam je važna podrška i dobra suradnja s našim osnivačem, Općinom Špišić Bukovica i načelnikom Hrvojem Milerom koji su prepoznali značaj predškolskog odgoja i podržavaju nas odgojitelje u nastojanjima da djeci pružimo što više novih iskustava i prilika za učenje– zaključila je Ana Šantić. Načelnik Hrvoje Miler dao je punu podršku ovom projektu jer se na ovaj način potiče zdrava navika veće konzumacije meda kod djece i educira o pčelarstvu i proizvodnji meda.

Iz Hrvatskog apiterapijskog društva, predsjednica Gordana Hegić je poručila:

– Primjer razvoja pčelarstva, podrške lokalnim proizvođačima meda i drugih pčelinjih proizvoda u svim državama u okruženju je i taj da se u vrtićima, školama i bolnicama koristi med domaće lokalne proizvodnje što u tom obliku primjene ima višestruku korist; poticanje pčelarske proizvodnje, podrška lokalnim proizvođačima, podrška zdravom rastu i razvoju naših najmlađih sugrađana, podrška očuvanju bioraznolikosti i pčelarstvu pojedinog područja. Dječji vrtić Čarobna šuma je prvi vrtić u Hrvatskoj čije su odgajateljice nakon završene edukacije certificirane za brigu o sigurnosti djece prilikom posjeta pčelinjaku, no to je samo jedan dio aktivnosti. Odgajateljice su također educirane o životu i radu pčela i pčelinje zajednice s ciljem prilagodbe stečenih znanja za rad s vrtićkim grupama. Također je održana i edukacija za odgojiteljice i roditelje o pčelinjim proizvodima i zdravlju s ciljem razvijanja apikulture, zdravih navika i svakodnevnog uvođenja pčelinjih proizvoda u prehranu; zbog podizanja kvalitete života, imuniteta i slično- poručila je.

Ivana Nemet, ravnateljica Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici je kazala:

– Tehnološko-inovacijski centar Virovitica, kao javna ustanova, od samih početaka rada potiče i pomaže lokalnim proizvođačima pčelarima kako u fizikalno-kemijskim analizama meda i drugih pčelinjih proizvoda, tako i u edukacijama vezano za sigurnost proizvoda. U suradnji s predsjednicom Hrvatskog apiterapijskog društva, podršku Virovitičko-podravske županije i Općine Špišić Bukovica, odabrali smo dječji vrtić Čarobna šuma iz Špišić Bukovice da bude prvi vrtić u Hrvatskoj koji koristi kvalitetan i zdravstveno ispravan proizvod, med, u svakodnevnoj upotrebi, te smo tako omogućili da djeca koriste med provjerenog lokalnog proizvođača. U suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku, odrađivat ćemo sve potrebne fizikalno-kemijske i mikrobiološke analize meda. Ponosni smo što smo kao javna i znanstvena institucija uključeni u ovaj projekt i što smo svojim dijelom rada doprinijeli da vrtić Čarobna šuma bude prvi vrtić u Republici Hrvatskoj kao primjer dobre prakse koji će konzumirati zdravstveno ispravan proizvod. Iskreno se nadamo da će primjer dječjeg vrtića Čarobna šuma slijediti i drugi vrtići- zaključila je.

(www.vpz.hr, in, foto: Kristijan Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content