Ovo nije prvi požar u osječkoj tvornici: Vlasnika objekta se 20 godina upozoravalo na opasni deponij milijuna tona i kubika plastike

– Čim je došla dojava o požaru, oko 00:40 sati, Civilni stožer Grada Osijeka i Osječko- baranjske županije, zajedno sa svim nadležnim službama je izašao na teren. Vatra se gasila cijelu noć. Ono što je bitno reći za građane grada Osijeka, prema podacima DHMZ-a, trenutačna kvaliteta zraka u gradu Osijeku je zadovoljavajuća, kao i kvaliteta vode. Pojačali smo ispitivanja u Vodovodu Osijek, a i na našem pročistaču. Odmah smo zatvorili odvodnu mrežu kako plastika ne bi ulazila u kanalizaciju. Gradske tvrtke Unikom, Vodovod kao i županijska tvrtka Cesting odmah su se stavili na raspolaganje i dali su svoje bagere. Ljude koji ovdje rade smo zbrinuli s gradskim prijevozom putnika u našu gradsku Dvoranu Jug 2. Po pitanju škola i vrtića, s obzirom da je kvaliteta zraka u ovom trenutku u Osijeku zadovoljavajuća, škola, odnosno nastava se odvija normalno kao i prethodnih dana- izvijestio je javnost osječki gradonačelnik Ivan Radić nakon obilaska požarišta tvornice Drava Internacional.

Požarište su obišli i glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković i osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

– Trenutačno se na požarištu nalazi 180 vatrogasaca s 82 vozila. Podignut je odmah i robot civilne zaštite koji se uključio i zaista je puno pomogao u presijecanju samoga požarišta. Velika je opasnost jer gori plastika. Čini mi se da ovo nije prvi požar, koliko ja znam ovo je treći puta da ovdje gori u zadnjih desetak godina. Dakle, mjere zaštite od požara, sve one mjere koje su se trebale poduzimati, mislim da nisu ovdje poduzete- rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković.

– Ono što mogu reći je da su Grad i Županija te stožeri poduzeli zaista sve mjere u svojoj moći. Ono što je vrlo bitno, tijekom cijeloga dana je potrebno kontrolirati kakvoću zraka, kakvoću tla, vode, posebno u smjeru vjetra. Za sada je taj vjetar sjeverni i sjeveroistočni i sve mjere opreza treba poduzimati- dodao je Tucaković.

– Sad kada smo doživjeli ovo što smo doživjeli tražim da se iz Forenzičkog instituta Vučetić iz Zagreba pošalju svi oni stručnjaci, forenzičari, koji će utvrditi razloge izbijanja ovog požara i propusta koji su se dogodili. Ne govorim o propustima vatrogasaca, govorim o propustima vlasnika ovog objekta kojeg već 20 godina upozoravamo svi mi ovdje zajedno i na neki način pokušavamo doći do informacije, izvijestiti nadležne službe, da obrate pozornost na koji i na kakav način se ovdje deponiraju milijuni tona i kubika plastike bez ikakve kontrole, nabacane po ovom području, zatrpane i pomiješane sa zemljom koje su upravo sinoć izazvale ovaj veliki požar– izjavio je nakon obilaska požarišta osječko- baranjski župan Ivan Anušić.

Županovom zahtjevu za istragom pridružio se i osječki gradonačelnik.

– Kako je bilo moguće da se ovdje godinama ovako odlagala plastika koja je i dovela do ovog požara koji sada predstavlja ugrozu kada govorimo o kvaliteti zraka za svo stanovništvo Osječko-baranjske županije. Naravno, zahvalio bih se svim službama, posebice vatrogascima, koji su promptno reagirali i koji se i dalje bore s požarom- rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content