Danas je najdepresivniji dan u godini: Istina ili samo mit?

Treći ponedjeljak u siječnju proglašen je najdepresivnijim danom u godini, a naziva se još i Blue Monday. Na današnji dan počinju se, opisuju stručnjaci, osjećati posljedice duge zime, bankovni računi su prazni zbog svih troškova oko blagdana, a isplata plaće još nije na vidiku.

Prvi “najdepresivniji dan u godini” bio je 24. siječanj 2005., a pokretač je psiholog Cliff Arnall sa Sveučilišta u Cardiffu koji je matematički izračunao zašto je baš ovaj dan najdepresivniji, no nakon toga krenule su optužbe da su rezultati objavljeni u medijima zapravo plaćeni PR i da je cijela priča oko Blue Mondaya zapravo samo marketinški trik Sveučilište se poslije potpuno ogradilo od Arnalla, ali mnogi kolege iz struke kažu da njegova teorija ima smisla.

Arnall je smislio složenu formulu, uzimajući u obzir vrijeme, dugove, plaću, postblagdansko razdoblje, neuspjele odluke, motivaciju i potrebu za akcijom.

Ideja je bila da najtmurniji dan u godini obilježe loše vrijeme, krivnja zbog odluka, novčane brige i surov povratak u stvarnost nakon blagdana. Međutim, stručnjaci tvrde da je varijable koje je Arnall razmatrao nemoguće univerzalno izmjeriti, što jednadžbu čini neznanstvenom. Vrijeme u New Yorku drastično se razlikuje od Brightona ili Sydneya. Unatoč upitnom podrijetlu, Plavi ponedjeljak je zaživio, a razne internetske stranice nude savjete kako se s njim suočiti.

No nije sve tako crno. Arnall je izračunao i kada je najsretniji dan u godini. Primjerice, 2005. to je bio 24. lipnja, zatim 23. lipnja 2006. pa 20. lipnja 2007 itd. Pada otprilike između 21. i 24. lipnja.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content