Nova pravila za inozemne mirovine od početka ove godine, evo o čemu se radi

Hrvatska ima potpisane ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja za sedamdesetak država, a u većini slučajeva ima pravo oporezivanja mirovina ako su umirovljenici njezini rezidenti, prenosi tportal. 

.Umirovljenici koji ostvaruju mirovinu iz inozemstva obvezni su podnijeti prijavu za upis u registar poreznih obveznika na obrascu RPO. Ova prijava se podnosi ispostavi Porezne uprave nadležnoj prema njihovom prebivalištu ili uobičajenom boravištu u roku od osam dana od dana početka ostvarivanja primitaka. Uz obrazac RPO obvezni su priložiti vjerodostojne isprave o ostvarenom dohotku, odnosno primitku (rješenje ili potvrda o mirovini, bankovni izvod za račun na koji je izvršena uplata mirovine i drugo). 

Osim toga, umirovljenik mora izvaditi svoju poreznu karticu u nadležnoj ispostavi Porezne uprave ili putem portala e-Porezna da bi mogao pri obračunu predujma poreza u tijeku godine koristiti osobni odbitak ili neoporezivi dio dohotka.

Najviše inozemnih mirovina u Hrvatsku stiže iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Mirovine svih građana s prebivalištem (boravištem) u Hrvatskoj ostvarene u inozemstvu smatraju se primicima od nesamostalnog rada i oporezuju se na isti način kao i mirovine ostvarene u Hrvatskoj, osim ako je ugovorom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja uređeno drugačije. 

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content