Top 10 knjiga koje će držati vašu pažnju čitavu 2024. godinu: Sidney Sheldon, Nele Neuhaus i mnogi drugi

Stvoriti bilo koju naviku zna biti teško i problematično. Motivacija s vremenom opada, zanemarimo svoj cilj samo nekoliko dana ili tjedana nakon tog slavnog 1. siječnja. Ukoliko je jedna od vaših novogodišnjih odluka pročitati više knjiga, donosimo štivo koje će držati vašu pažnju tijekom cijele godine. Izdvojili smo top 10 naslova različitih tematika koje vrijedi pročitati u ovoj novoj 2024. godini.

  1. “Tetovirer iz Auschwitza”, Heather Morris

Istinita priča o životu, smrti, strahu, nadi i – ljubavi. Nesretne ljude, zarobljene samo zato što su bili drukčiji, tetovirao je Slovak Lali Sokolov, i sam logoraš u Auschwitzu, do jučer života željan mladić židovskog podrijetla. Taj je zadatak odrađivao u zamjenu za vlastiti život sve dok se u redu za označavanje nije pojavila djevojka prekrasnih očiju. Upisao joj je broj na podlakticu i od tog dana živio samo za nju. Njihova je ljubav živjela uz bok smrti, vapaje umirućih.

  1. “Ljubav u doba kokaina”, Simonida Milojković

Dramatična i porazna ispovijest beogradske studentice, koju je njen mladić gurnuo u pakao droge. Glavna junakinja Nina zaljubljuje se u svog vršnjaka, zavodnika Marka, te postaje zavisna od njegove pažnje i ljubavi. Njen se svijet sruši kad je se isti taj mladić zasiti i ostavi. Spremna je na sve da bi ga ponovno vratila, a kada joj u jednom noćnom klubu ponudi kokain, bez razmišljanja prihvati: tako se njenoj zavisnosti od ljubavi pridružuje i zavisnost od teških droga…

  1. “Žena koja je slikala kanom”, Alka Joshi

Bježeći od dogovorena braka ispunjena nasiljem u 50-im godinama prošlog stoljeća, sedamnaestogodišnja Lakshmi odlazi iz svojega sela i stiže u živopisni ružičasti grad Jaipur. Ondje postaje žena koja slika kanom – i pouzdanica – veoma tražena među bogatim ženama više klase. Poznata po svojim originalnim dizajnima i mudrim savjetima, Lakshmi mora biti veoma oprezna kako bi izbjegla ljubomorne tračeve koji bi uništili njezin ugled i mogućnost zarade. Dok nastoji ostvariti svoj san o neovisnu životu, jednoga je dana iznenadi susret s mužem koji ju je pronašao nakon toliko godina.

  1. “Vlak siročadi”, Christina Baker Kline

Između 1845. i 1929. godine, takozvani vlakovi siročadi koji su redovito prometovali iz gradova na istočnoj obali do farmerskih područja Srednjeg zapada, prevezli su stotine tisuća napuštene djece čiju je sudbinu odredila čista sreća. Kao mlada irska useljenica, Vivian Daly bila je jedno od te djece, poslana vlakom iz New Yorka u nesigurnu budućnost, daleko od svoga grada. Vrativši se kasnije na istok, Vivian živi mirnim životom na obali Mainea, a sjećanja na odrastanje su joj mutna. Ali na njezinom tavanu, skriveni u kovčezima, leže tragovi burne prošlosti.

  1. “Sve što vam nikad nisam rekla”, Celeste Ng

Dirljiv debitantski roman o obitelji s problemima i tragediji koja će biti njihova propast ili spas. „Lydia je mrtva. Ali oni to još ne znaju.“ Tako započinje priča ovog istančanog romana o životu jedne obitelji sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Lydia je miljenica svojih roditelja Marilyn i Jamesa Leeja: djevojčica koja je naslijedila majčine modre oči i očevu ugljeno crnu kosu. Ovaj je naslov ujedno i napeti obiteljski portret koji istražuje podjele između kultura i raskole unutar obitelji, otkrivajući načine na koji se majke i kćeri, očevi i sinovi, muževi i žene cijeli život muče shvatiti jedni druge.

  1. “Snjeguljica mora umrijeti”, Nele Neuhaus

Jednog kišnog dana u studenom jedinica K11 u Hofheimu pozvala je Piju Kirchhoff i Olivera von Bodensteina na mjesto nesreće koja se dogodila u tajnovitim okolnostima: jedna žena pala je s mosta na jureći automobil. Istraživanja su odvela Piju i Bodensteina u Altenhain, malo mjesto u Taunusu, u kojem je prije živjela žrtva nesreće Rita Cramer. Jedanaest godina prije toga ondje su jedne rujanske večeri bez traga nestale dvije šesnaestogodišnje djevojke. U sudskom postupku prema indicijama dvadesetogodišnji Tobias Sartorius, sin Rite Cramer, osuđen je na deset godina zatvora. Bodenstein i Pia Kirchhoff doznaju da se Tobias nakon izdržane kazne zatvora nedavno vratio u svoje rodno mjesto Altenhain. Je li napad na njegovu majku povezan s njegovim povratkom?

  1. “Ispričaj mi svoje snove”, Sidney Sheldon

Netko je progoni. Čitala je o tome, ali mislila je da to postoji samo u nekim drugim, dalekim svjetovima. Nije znala tko bi to mogao biti, tko joj je htio nauditi. Očajnički se trudila ne paničariti, ali njezini snovi postali su noćne more – svakog bi se jutra budila s osjećajem da joj prijeti neumitna propast. Ovaj Sheldonov roman temelji se na stvarnom medicinskom slučaju i vodi nas od Londona do Rima te od Quebeca do San Franciska, sve do kulminacije u kojoj čitatelju zastaje dah.

  1. “Tisuću žarkih sunaca”, Khaled Hosseini

Drugi po redu romana iz pera Khaleda Hosseinija govori o dugogodišnjem neraskidivom prijateljstvu između dviju žena koje su pretrpjele neizreciv gubitak i muke kroz desetljeća ratovima obilježene afganistanske povijesti. Marjam je tek petnaest godina kad je pošalju u Kabul da se uda za trideset godina starijeg Rašida. Gotovo dva desetljeća kasnije, u zemlji koja ubrzano tone u propast, tragedija pogađa petnaestogodišnju Lejlu, koja mora napustiti svoj dom i stupiti u Marjamino nesretno domaćinstvo. Lejla i Marjam naći će utjehu jedna u drugoj, njihovo prijateljstvo postat će neraskidivo i snažno poput rodbinskog.

  1. “Izgubljeno pismo”, Jillian Cantor

Austrija, 1938. godina. Kristoff je mladi šegrt židovskog majstora gravera. Kad njegov učitelj nestane u Kristalnoj noći, Kristoff je prisiljen gravirati poštanske marke za Nijemce. Istodobno radi uz Elenu, vatrenu kćer voljenog učitelja i s austrijskim pokretom otpora na slanju šifriranih poruka i krivotvorenju spisa. Kad se usred brutalnoga ratnog kaosa zaljubi u Elenu, mora pronaći način da spasi nju i sebe.

Los Angeles, 1989. godina. Katie Nelson prolazi postupak razvoda i dok čisti kuću i svoj život, nalazi zbirku poštanskih maraka koja je pripadala njezinu ocu, čovjeku koji se nedugo prije preselio u starački dom te gubi pamćenje. Kad procjenitelj Benjamin otkrije neobičnu marku iz Drugoga svjetskog rata zalijepljenu na staro ljubavno pismo, on i Katie kreću na putovanje koje će im otkriti priču o strasti i tragediji. Prošlost i sadašnjost isprepliću se kroz vrijeme i kontinente, a njihovo putovanje odvest će ih sve do netom srušenoga Berlinskog zida.

  1. “Buntovna kraljica”, Michelle Moran

Buntovna kraljica ima sve elemente odličnog zapleta: život na dvoru, intrige, politika, ljubav, rat i religija. Ispripovijedan iz perspektive Site, jedne od kraljičinih osobnih čuvarica i družica, roman opisuje lagodan život na kraljevskom dvoru u Jhansiju, ali i težak svagdašnji život indijskih žena. Premda iz visoke kaste, obitelj Siti nije mogla skupiti dovoljno za miraz, pa ju je njezina baka planirala posvetiti kao hramsku prostitutku, no umiješao se otac, koji ju je naučio engleski te uvježbao da bude ratnica u kraljičinoj službi.

(www.icv.hr, dj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content