Virovitičko-podravska županija udrugama i kulturnim ustanovama dodijelila više od 41 tisuću eura za provedbu programa i projekata u kulturi

Danas (ponedjeljak) su u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije predstavnici udruga i kulturnih ustanova s područja županije potpisali ugovore o dodjeli financijskih sredstava za svoje programe i projekte. Ove godine Virovitičko-podravska županija za javne potrebe u kulturi izdvojila je 41.200 eura.

Na Javni poziv prijavljena su 43 programa i projekta, a Kulturno vijeće obavilo je procjenu te odabralo njih 38, s kojima je župan Igor Andrović potpisao spomenute ugovore.

-Županija je ove godine izdvojila oko 41 tisuću eura koje su namijenjene samo ovim udrugama u kulturi. Ukupno za sve udruge Županija iz svog proračuna izdvaja oko 130 tisuća eura godišnje jer tu su još udruge koje se tiču i braniteljske populacije, dobrovoljnih vatrogasnih društava i ostali. Tu su kulturno-umjetnička društva, kazališta, muzeji, pučka otvorena učilišta, obuhvatili smo cijeli spektar koji na jedan način okuplja i mlade. Veliko je zadovoljstvo svečano uručiti ugovore upravo udrugama koje se bave kulturom jer na taj način obogaćuju kulturni život naše Virovitičko-podravske županije. Mi smo županija koja po broju stanovnika ima najviše udruga u Hrvatskoj i te udruge na jedan način okupljaju svoje članove, ali i djeluju na stanovništvo jer pružaju žiteljima niz kulturnih manifestacija tijekom cijele godine – rekao je župan I. Andrović.

Jedna od udruga koja je za svoj program dobila sredstva je i Udruga žena Dinjevac iz općine Pitomača. 

-Tokom godine imamo svoje dvije manifestacije i od prošle godine jednu novu, a to je ručna košnja trave. Zahvaljujući Virovitičko-podravskoj županiji mi ćemo i ove godine održati ove naše manifestacije kojima čuvamo tradiciju, a u koje se uključuje i velik broj naših prijatelja, društava s područja županije, ali i šire – rekla je predsjednica Svetlana Bastalić te zahvalila Županiji na dodijeljenim sredstvima. 

Isto tako, Virovitičko-podravska županija će financirati i KUD “Virovitica” koje će s dobivenim sredstvima obnoviti svoju narodnu nošnju. 

-Ovim sredstvima obnovit ćemo narodnu nošnju virovitičkog kraja. Narodna nošnja s vremenom povećava svoju vrijednost, to je neprocjenjivo blago u koje treba ulagati i čuvati da bi se očuvala njihova vrijednost. Ova će sredstva biti usmjerena na očuvanje nošnje našeg kraja, a na taj način pokazat ćemo i bogatstvo koje imamo – rekao je tom prigodom Matija Gosler, predsjednik društva. 

Nazive financiranih programa i projekata možete vidjeti OVDJE.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content