“ZERO WASTE” Osnovnoškolci u Špišić Bukovici kroz igru i sport učili o pravilnom razvrstavanju otpada: Pogledajte kako je bilo

Plazma Sportske igre mladih 28. sezonu započele su sportsko-edukativnom kampanjom “Zero Waste – Budi dio igre – Čuvajmo naš planet” u sklopu kampanje o očuvanju okoliša, razvrstavanju otpada i recikliranju. Tijekom siječnja Igre će posjetiti sve županije u Hrvatskoj, a održat će se ukupno 30 “Zero Waste” evenata. Ovu hvalevrijednu kampanju treću godinu za redom podržala je i Virovitičko-podravska županija. Nakon Virovitice (2022. godine) i Pitomače (2023. godine), domaćin je danas (petak) bila Osnovna škola “August Cesarec” iz Špišić Bukovice.

Ovom kampanjom Coca-Cola želi doprinijeti što pozitivnijem utjecaju na okoliš i pružiti rješenja za izazove povezane s ambalažom, u skladu s višegodišnjim projektom “Svijet bez otpada”.

Zero Waste jedinstven je projekt koji mlade na kreativan način educira kroz igru i sport, a radnje koje su kroz to provedene djeca lakše i prirodnije usvajaju i prakticiraju u svakodnevnom životu. Kroz edukativnu pitalicu mlade se potiče da sami, logičkim zaključcima nalaze uzroke i rješenje problema održivog razvoja, dok je drugi dio – sportski, posvećen praktičnom dijelu razvrstavanja otpada na SIM poligonu.

Program se tako i ovog puta sastojao od dva dijela – edukativnog i sportskog. U sportskom dijelu i natjecateljskom duhu, ekipe koje su najuspješnije prošle kroz poligon nastupile su u sastavu Amela Fazlija, Klara Klasić, Matej Mustač i Borna Feketija, odnosno Valentina Jagić, Renata Bradarić, Teo Čor i Matej Jakša.

Za mlade su sportaše navijali i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, načelnik općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ Martina Bunić, predsjednik Sportske zajednice VPŽ Saša Topić, tajnica Sportske zajednice VPŽ Dora Međimorec, ravnateljica Osnovne škole “August Cesarec” Ivana Simeunović, nastavnici, ali i velik broj roditelja.

Dobrodošlicu svima na samom je početku uputila ravnateljica Ivana Simeunović, a potom je načelnik Hrvoje Miler istaknuo kako je vrlo važno da buduće generacije od malih nogu uče što je to zaštita okoliša.

-Uz igru i sport djeca najbolje uče, a danas naši osnovnoškolci imaju priliku, zahvaljujući organizatorima Plazma Sportskih igara mladih, kao i Sportskoj zajednici Virovitičko-podravske županije, učiti o razvrstavanju otpada i koliko je bitna zaštita okoliša. Svim učenicima želim puno sreće i uspjeha u sportskom, odnosno natjecateljskom dijelu ovog programa – rekao je načelnik Miler.

Da je ovakva manifestacija vrlo važna za djecu, ali i Virovitičko-podravsku županiju, istaknuo je župan Igor Andrović.

-Ovakve manifestacije od velike su važnosti, a samokontrola, upravljanje emocijama, efikasno suočavanje s preprekama, igranje po pravilima i timski rad, samo su neke od vještina koje djeca usvajaju kroz ovu kampanju i sport općenito i koje će im biti od velike važnosti u budućem životu. Idealna je ovo kampanja i za razvoj svijesti kod djece o važnosti očuvanja okoliša. Ova kampanja po treći put gostuje u Virovitičko-podravskoj županiji, županiji koja je poznata po čistim šumama, parkovima, ribnjacima i jezerima, zahvaljujući prije svega i ovakvim aktivnostima, ali i svijesti roditelja koji u tom smjeru odgajaju svoju djecu i potiču ih na pravilno odlaganje otpada – istaknuo je župan Andrović.

U organizaciju se i ove godine, po treći put, uključila Sportska zajednica Virovitičko-podravske županije.

-Nakon Virovitice i Pitomače, “Zero Waste – Budi dio igre – Čuvajmo naš planet” stigao je i u Špišić Bukovicu i nadamo se da će se ova lijepa tradicija nastaviti i iduće godine u nekom drugom mjestu. Najvažnije je poticati učenike da pravilno razvrstavaju otpad, neprestano im govoriti koliko je to bitno za zaštitu i očuvanje okoliša, te ih poticati da se još više uključuju u tjelesne aktivnosti. Ova kampanja je odličan primjer kako učiti kroz igru i sport – zaključila je tajnica Sportske zajednice VPŽ Dora Međimorec.

Kao najveća amaterska sportska manifestacija u Europi, čiji je cilj promicanje zdravih životnih navika kroz druženje i sport, Plazma Sportske igre mladih prepoznale su mogućnost da na kreativan način educiraju kroz igru i sport. Time se doprinosi održivom razvoju, a među djecom, mladima i zajednicama diljem Hrvatske promoviraju održive prakse u zaštiti okoliša.

Kako je bilo na današnjem natjecanju u Špišić Bukovici, pogledajte u fotogaleriji koju vam donosimo.

(www.icv.hr, ts, foto: T. Szabo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content