Erasmus+ program na Veleučilištu u Virovitici najbolji je put ka stjecanju novih iskustava i prikupljanju znanja: U najavi za 2024. godinu četrnaest novih mobilnosti

Erasmus+ predstavlja najveći program Europske unije za područje obrazovanja i osposobljavanja, mladih i sporta te još od 1987. godine obogaćuje živote i širi vidike milijunima građana svih generacija. Prvotno je nastao  kao program studentske razmjene te je u međuvremenu narastao u program za sve generacije u čije se aktivnosti mogu uključiti brojne organizacije iz raznih područja.

Cilj programa je cjeloživotnim učenjem podupirati obrazovni, profesionalni i osobni razvoj pojedinaca u području obrazovanja, osposobljavanja mladih i sporta u Europi i šire, pridonoseći time održivom rastu, kvaliteti radnih mjesta, socijalnoj koheziji, poticanju inovacija te jačanju europskog identiteta i aktivnoga građanstva.

U novom programskom razdoblju 2021. – 2027. Erasmus+ je usmjeren stvaranju jednakih mogućnosti za sve u svrhu boljeg obrazovanja i uključivijeg društva te održivi razvoj u skladu s očuvanjem okoliša i ukorak s digitalnim tehnologijama, bazirajući se na osmišljavanje inovativnih rješenja za izazove današnjice te stjecanje vještina budućnosti.

Veleučilištu u Virovitici dodijeljena je Erasmus povelja za visoko obrazovanje temeljem koje provodi projekte mobilnosti studenata i zaposlenika kroz Ključnu aktivnost 1 – Mobilnost u svrhu učenja za pojedince i to dvije vrste projekata:

  • KA131 – suradnja s programskim zemljama (zemlje Europske unije + Island, Lihtenštajn, Norveška, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska)
  • KA171 – suradnja s partnerskim zemljama (sve ostale zemlje svijeta)

Studentima je tako omogućeno koristiti mobilnost u svrhu studijskog boravka i/ili stručne prakse, dok nastavno i nenastavno osoblje može koristiti mobilnost u svrhu održavanja nastave na stranim učilištima ili u svrhu stručnog usavršavanja.

Mobilnost studenata i osoblja okosnica je programa Erasmus+. Zahvaljujući jedinstvenom iskustvu boravka, studiranja i osposobljavanja u inozemstvu ili prekograničnog putovanja, sudionici povećavaju svoje samopouzdanje i bruse “meke” vještine, otkrivaju različite kulture te uspostavljaju međuljudske i profesionalne odnose s ljudima iz drugih zemalja. Sve to povećava im izglede za razvoj karijere i dovodi do većeg aktivnog sudjelovanja u društvu, ali doprinosi i većoj socijalnoj uključenosti i izraženijem europskom identitetu.

Od 2014. godine, od kada Veleučilište provodi Erasmus aktivnosti, realizirane su ukupno 54 mobilnosti studenata i osoblja, dok je u najavi za ovu godinu još 14 novih mobilnosti.

-Riječ je o projektima u ukupnoj vrijednosti od gotovo 170.000 eura koji su Veleučilištu odobreni od 2014. godine te se još očekuju rezultati za novi prijavljeni projekt ove godine. Više informacija o svim aktivnostima, natječajima i iskustvima u okviru Erasmus+ programa mogu se pronaći na mrežnim stranicama Veleučilišta u Virovitici. I naposljetku, kao što i službeni slogan Erasmus+ programa glasi: “Erasmus+ changing lives, opening minds”, naši sudionici mogu samo potvrditi da je to zaista tako – poručili su iz virovitičkog Veleučilišta.

(www.icv.hr, Veleučilište u Virovitici)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content