Nastavak bogate tradicije maškara u Crncu: Pripreme trajale godinu dana, evo što očekuje Crnčane i goste

Dobrovoljno vatrogasno društvo Crnac uz pokroviteljstvo Općine i ove godine organizira popularne i poznate “Maškare u Crncu”.

Crnac je već dugi niz godina poznat po najluđim i najkreativnijim maskama jer u ovom mjestu kao rijetko gdje mještani sami izrađuju i osmišljavaju sve maske, a pripremaju ih punih godinu dana, točnije čim završe jedne, kreću pripreme za one iduće godine. Maškare u Crncu ove su godine u nedjelju, 11. veljače s početkom u 14:00 sati.

-U 14 sati je okupljanje ispred društvenog doma, a prijave maski su od 14:30 do 15:00 sati. Slijedi potom povorka maski kroz cijelo selo, čitanje optužnice našem tradicionalnom lakomcu te potom i njegovo spaljivanje kao simbolično uništavanje svog zla na našem području. Svaka maska dobiva nagradu, a za sve nazočne koji dođu u središte Crnca osigurali smo besplatan grah, krofne i kuhano vino. Na kraju dana u društvenom domu na programu je zabava uz M band. Pozivamo sve ljude željne dobre zabave i ludog provoda da dođu u Crnac jer zasigurno će biti oduševljeni viđenim – kaže predsjednik DVD-a Crnac Danijel Holeš.

Načelnik Mato Damjan naglasio je kako Crnac ima veliki tradiciju maškara, jednu od najvećih u široj regiji i kako je kao načelnik iznimno ponosan na ovaj događaj.

-Naša tradicija maškara je gotovo stogodišnja i iznimno smo na to ponosni. Moji Crnčani uvijek su unikatni i veseli, a sve pripremaju sami. Prije i za vrijeme manifestacije vlada jedan poseban natjecateljskih duh. Siguran sam da nas i ove godine čeka pravo ludilo, a naravno ja ću kao načelnik tradicionalno morati predati ključ Općine princu od maškara jer oni će ovih ludih pokladnih dana vladati općinom. Hvala vrijednim vatrogascima koji su se i ove godine uhvatili najtežeg dijela posla oko organizacije i zapravo svi jedva čekamo da počne – naglasio je načelnik Mato Damjan.

(www.icv.hr, vg, foto: ilustracija, arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content