Nakon stoljeća i pol neprekidnog rada, najpoznatija brijačka radnja u Virovitici zatvara svoja vrata

Prva i zasigurno najpoznatija brijačka radnja u Virovitici koju su naši građani popularno zvali “Kod Martina” ove subote zatvoriti će svoja vrata, a kompletan objekt pripasti će novom vlasniku iz Virovitice.

Koliko god nam je jasno da se vremena i navike mijenjaju i dolaze mlađe generacije, žao nam je što “umire” još jedan važan detalj stare Virovitice gdje su naši brojni sugrađani išli redovno na brijanje i šišanje.

Povijest ovog lokala ne znamo, ali poznato nam je da brijačnica datira iz 19 stoljeća, a da je tijekom prve polovine 20. stoljeća vlasnik brijačnice bio izvjesni gospodin Baron iz Virovitice. Početkom 60-tih godina lokal je kupio naš ugledni Virovitičanin i najpoznatiji brijač, pokojni Martin Domšić, i tu odgajao kadrove koji su nastavili svoj zanat.

IMG 7951 Custom

Jedan od njih je i Ivan Juras koji je u Martinovu brijačnicu došao 1968. godine, tu dočekaao mirovinu, a i dalje se time nastavio baviti kao dopunskom djelatnosti. No sada je tome kraj, a tim povodom smo ga posjetili u staroj brijačkoj radnji koja će u subotu svima nama “reći zbogom”.

– Možda nisam zamišljao da će kraj priče biti ovakav, no što je tu je, sve je to normalno, ali ipak mi je žao jer s njom odlazi i značajan dio mene- rekao nam je Ivan koji se nakratko prisjetio tih “zlatnih” 60-tih kada su osim njega i šefa Martina tu radile i Jela Poljanik, udana Sandi, koja je također dočekala mirovinu kao frizerka, te naš poznati frizer Milan Fadljević koji je ujedno i nećak pokojnog Martina.

IMG 7959 Custom

– Bila su to lijepa vremena i puno smo naučili, ne samo o našoj profesiji, već i o ljudima te njihovim stavovima. I sami znate da se kod brijača priča o svemu, i onome što treba i onome što ne treba. To je oduvijek tako, jer da nam ne bude monotono uvijek se vode razgovori. Najdraže teme bile su sport, politika, gradske teme i gradske ljepotice, ali moglo se čuti i puno anegdota, viceva i komičnih događaja naših “Mikeša”. Brijačke radnje, a u Virovitici ih je bilo nekoliko, bile su vrlo važna mjesta, a vjerujem da su i sada, jedino što su se promijenile generacije i frizure, ali i dalje se priča o istim temama- nasmiješio se Ivan, a u mislima se prisjetio svih svojih stalnih mušterija.

– Frizeri, odnosno brijači, jako dobro pamte lica, a vas se sjećam kada ste osamdesete došli ošišati dugačku kosu. Pamtim ja puno toga, a pamtit ću dok sam živ, jer “bricu” možeš maknuti iz brijačnice, ali brijačnicu nikad nećeš maknuti iz “brice”, to je sigurno- rekao nam je na odlasku naš brijač Ivan Juras. 

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content