Sportski i gospodarski sektor na okruglom stolu u Osijeku o financiranju i funkcioniranju sportskih klubova

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Osijeku, jučer (utorak) je za gospodarstvenike i predstavnike sportskih klubova s područja pet slavonskih županija, održan okrugli stol na temu “Postojeća ograničenja poreznog tretmana ulaganja u sport i sportske klubove – rasprava o inicijativi Udruženja sportskih klubova HGK za promjenama poreznog okvira”.

U svibnju prošle godine, na inicijativu sportskih klubova, pri Hrvatskoj gospodarskoj komori osnovano je Udruženje sportskih klubova s ciljem iznalaženja prihvatljivog modela i ukazivanja na nužnost reforme sustava financiranja klupskog sporta u Republici Hrvatskoj.

Svjesni trenutnog neprihvatljivog modela i potrebe za hitnim promjenama, u Udruženje se do danas dobrovoljno, pristupanjem, učlanilo gotovo 80 sportskih klubova. U pretežitom dijelu su to klubovi najviše razine natjecanja iz najjačih ekipnih sportova u Hrvatskoj: nogometa, rukometa, košarke, vaterpola i odbojke.

Cilj Udruženja sportskih klubova HGK je reforma sustava financiranja klupskog sporta, prije svega kroz stimulativne porezne olakšice koje bi gospodarstvenicima ulaganje u sport učinile komercijalno atraktivnijim.

– Sport predstavlja dio hrvatskog gospodarstva i na njega ima izravne i neizravne ekonomske učinke. Samo konkurentni sportski klubovi nose klupske i reprezentativne uspjehe, koji pak dalje donose velika sportska događanja koja donose nove investicije i dodatnu zaposlenost. Smatramo kako upravo povezivanje sportskih klubova i gospodarstvenika predstavlja glavnu strategiju putem koje bi se premostilo teško stanje u hrvatskom momčadskom sportu. Sportskim klubovima treba osigurati poticajno okruženje za što kvalitetniji rad s najmlađim dobnim skupinama kako bi se što više djece uključilo u sport. Inicijativa je bitna za budućnost hrvatskog sporta, ali i cijele nacije koja vodi sve teže borbe s pretilošću kod djece. Isto tako, imajući u vidu jačanje opće konkurentnosti i kompetitivnosti naših sportskih klubova, a time kasnije i reprezentativnih selekcija, Udruženje će se posebno zalagati za to da se svoj djeci do 16 godina starosti omogući besplatan pristup svim sportskim aktivnostima – poručili su iz Udruženja sportskih klubova HGK.

Rad, dosege i planove udruge prezentirali su predsjednik Udruge i direktor RK Zagreb Vedran Šupuković, član uprave NEXE grupe i predsjednik RK NEXE Josip Ergović, iz KK Cibone Dino Bošnjaković te savjetnik predsjednika HGK Luke Burilovića i predsjednik RK Županje Branimir Kos. Pozitivne primjere dosadašnjeg rada iznijeli su i predstavnici sportkih kubova iz ostalih sredina u Hrvatskoj.

Rad okruglog stola pozdravili su zamjenik osječko–baranjskog župana Josip Miletić i predsjednik Zajednice osječkog sporta Alen Nađsombat.

Iz Virovitičko–podravske županije na okruglom stolu u Osijeku sudjelovali su predsjednik HGK – Županijske komore Virovitica Zlatko Pleša, tajnik Sportske zajednice grada Virovitice Tihomir Majstorović te predstavnici najmasovnijih ekipnih sportova u Virovitici, nogometa, rukometa i košarke: Tomislav Filipović, Mario Šolc, Ivan Hajmaši i Robert Cenger.

Idući ovakav okrugli stol održat će se u Splitu.

(www.icv.hr, mš, foto: M. Šolc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content