Završena još jedna mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom “Smanjivanje ranog napuštanja škole i stvaranje odgovarajuće razredne klime”

Nastavnice Industrijsko-obrtničke škole Virovitica Nikolina Dubac i Marina Nemet u periodu od 11. do 16. ožujka sudjelovale su na tečaju pod nazivom “Preventing Early School Leaving: Strategies and Tools for Teachers” u Dublinu, a u organizaciji Europass Teacher Academy.

Nakon uvodnog sastanka i upoznavanja te identifikacija potreba svakog sudionika, prvi dan je bio namijenjen uvodu u tečaj. Kroz jezični portret i “music mingle” sudionici su naučili kako s učenicima ponoviti nastavne sadržaje ili imati uvod u nastavni sat. Power point prezentacijom i tijekom festivala hrane tradicionalnim jelima naše su nastavnice predstavile zemlju i grad iz kojeg dolaze.

Nakon SWAT analize o tome kako po tom pitanju stoje škole iz koje dolaze sudionici razgovaralo se o tome kako pružiti potporu učenicima koji su izbjeglice ili imigranti te se učilo na razmjeni iskustava jer iako u Virovitici nemamo još toliko takvih učenika nije isključeno da neće biti te treba biti spreman i educiran. Dobili su savjete kako se sve može primijeniti i na učenike koji imaju problem, bilo da su doživjeli određenu traumu, kulturološke razlike ili imaju jezičnu barijeru.

Provodile su se praktične aktivnosti u sklopu PERMA modela (PERMA= Positive Emotion, Engagement, Relationships, Meaning, Acomplishment). Naučili su kako u Power Point Live prezentaciji dodati titlove i promijeniti jezik titlova te kako svaki pratitelj prezentacije može odabrati svoj jezik titlova. Odradile su se i dramske strategije za suzbijanje nasilničkog ponašanja, uvodu u UDL učenje (Universal Design for Learning) te prihvaćanje tehnologije u edukaciji (upoznavanje s načinom rada sljedećih alata: Magic School AI, Gamma.app i Flipgrid, ChatterPix), a sve uz puno humora i tzv. LOL Project.

Tečaj je završen planiranjem nastavnog sata i izradom prezentacije o samom tečaju, o tome što je naučeno u 5 dana i kako to praktično primijeniti. Kroz umjetničku aktivnost zvanu “što je u tvom kovčegu?” odrađen je osvrt na cjelokupni tečaj. Nakon evaluacije tečaja dodijeljeni su Europass Mobility dokumenti i certifikati o uspješno položenom tečaju.

Tijekom ovih šest dana sudionici su upoznali osnove tradicionalnog irskog sporta Hurlinga, imali su tečaj sedam irskih tradicionalnih plesova te mogućnost za šetnju kroz St. Stephen’s Green park koji je jedan od najstarijih javnih parkova u Irskoj, odlazak u Guinnessovu pivovaru, okrijepu u restoranu The Church, posjetiti prekrasno ribarsko selo Howth sjeveroistočno od Dublina, dolinu Glendalough punu zelene irske prirode poznatu po redovničkom naselju kojega je osnovao sv. Kevin te jednu od najljepših kuća u irskoj, kuću Russborrogh, koja ima prekrasan pogled na Blessington Lakes i Wicklow Mountain, a koju je sagradio Joseph Leeson, sin bogatog dublinskog pivara.

(www.icv.hr, mn)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content