ZDRAVI KUTAK Rak debelog crijeva: Kako nastaje, koji su simptomi i zašto je važno odazvati se Nacionalnom preventivnom programu

U Hrvatskoj je rak debelog crijeva jedan od tri najčešća karcinoma. I muškarci i žene podjednako mogu oboljeti od te bolesti, najčešće počinje bez vidljivih simptoma, a rano otkrivanje spašava život. Prema procjenama Svjetske organizacije za istraživanje raka, godišnje od njega oboli gotovo 2 milijuna osoba, a umre 0,95 milijuna. Zbog velikog broja oboljelih, i sve boljeg preživljenja, visoka je i prevalencija. Procjenjuje se da diljem svijeta živi više od 5 milijuna osoba kojima je u posljednjih 5 godina postavljena dijagnoza kolorektalnog raka. Ako se on otkrije u lokaliziranom stadiju, petogodišnje preživljenje iznosi oko 90 posto.

Što je rak debelog crijeva, koji su njegovi simptomi, koji su njegovi uzroci, kako se on dijagnosticira, a kako liječi te zašto je važno odazvati se Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva, pitanja su na koja ćete dobiti odgovore u današnjem izdanju emisije Zdravi kutak, a moći ćete poslušati i savjete osoba koji su preboljeli rak debelog crijeva.

Emisija je na rasporedu nakon 18 sati.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content