Dijete je popustilo u učenju, izgubio sam posao: Građani u virovitički Obiteljski centar dolaze po savjet i pomoć u svakodnevnom životu

Kada učenik naoko bez razloga „popusti u školi“, dođe do otkaza pa osoba izgubi osjećaj vlastite vrijednosti, kada se dogodi smrt člana obitelji ili se u bračnim odnosima jave problemi – u tim i drugim situacijama građanima pomažu djelatnici Obiteljskog centra u Virovitici, Područne službe Virovitičko-podravske.  

Centar je početkom prošle godine ponovno oformljen kao posebna ustanova s bazičnim ciljem podrške i pomoći jačanja obitelji. U njemu trenutno rade četiri stručna radnika, a do kraja godine bit će ih šest, uz jednog administratora. Dok zgrada novog Centra ne bude dovršena u Strossmayerovoj ulici, građani ih mogu pronaći u „starom“ Vatrogasnom domu, odnosno na Trgu kralja Zvonimira 2 u Virovitici.

Kako kaže voditeljica Sandra Matošina Borbaš, primaran zadatak im je biti na usluzi građanima putem savjetovanja i nizom socijalnih usluga kako bi se što više posvetili prevenciji teškoća vezanih uz mentalno zdravlje.  

SAVJET I POVEZNICA S DRUGIMA

-Obiteljski centar nije mjesto gdje se dobiva tretman za određenu poteškoću, već smo prvenstveno savjetodavna ustanova. Zato kod nas mogu doći svi koji imaju određen problem u svakodnevnom životu i ne mogu ili ne znaju ga riješiti sami. Na primjer, kada dođe do problema u školi s učenjem ili ponašanjem, kod nasilja u obitelji, gubitka identiteta zbog otkaza ili pitanja osobnih i životnih vrijednosti kod žena u dobi kada ulazi u menopauzu, a djeca su otišla svojim životom… Sve su to situacije u kojima podloga nije patologija ni bolest, već svakodnevni život.

Mi ih savjetujemo, a ako trebaju dodatnu pomoć, povezujemo ih s udrugom, kao i zdravstvenom, socijalnom ili odgojno-obrazovnom ustanovom, odnosno sudom i policijom, ovisno o njihovom problemu i potrebi. Možemo im ponuditi konkretnu pomoć zahvaljujući izvrsnoj suradnji sa stručnom i lokalnom zajednicom – ističe S. Matošina-Borbaš.

Građanima nude spektar socijalnih usluga u koje ulaze usluge savjetovanja, psiho-socijalnog savjetovanja, obiteljske medijacije, pa i psihosocijalni tretman počinitelja nasilja. Nisu zatvoreni samo u svojim prostorijama u centru Virovitice, već znanje i iskustvo odnose i na teren. Diljem Virovitičko-podravske županije odlaze u vrtiće, škole, ustanove kulture, medicinske ustanove.

viber slika 2024 04 12 12 13 19 433

-U biti, naš posao je bilo kakva poteškoća ili problem na razini odnosa. Iako smo primarno fokusirani na obitelj, činjenica je da na mentalno zdravlje pojedinca jako utječe i radno okruženje. Ako osoba na poslu nije zadovoljna i sretna, svoj stres, brigu i ljutnju donosi kući, pa cijela obitelj pati. Kod lošeg radnog okruženja rastu šanse za pojavu nasilja i bilo kojeg oblika ovisnosti, pa je i razgovor o poslu jedan važan dio preventive koja se s pojedinca širi na obitelj, a samim tim i na cijelo društvo – govori voditeljica.

Zaposlenici Centra kreću od brige za najmlađe. Kroz program „Korak naprijed“ proći će brojne vrtiće diljem Virovitičko-podravske županije i pomagati roditeljima i stručnjacima koji rade s djecom vrtićke dobi oko aktualnih pitanja i problema koje često ne znaju ili ne mogu riješiti sami. 

RADE I NA TERENU

Važna zadaća im je i promocija udomiteljstva, pa će do kraja godine svakog mjeseca jedan dan odvojiti da budu bliži građanima u Slatini, Orahovici i Voćinu, gdje će im se, na svom terenu, moći povjeriti i potražiti pomoć i iz tog područja.  

-Provodimo i program „Rastimo zajedno“, u suradnji s Hrvatskim zavodom za socijalni rad. U okviru programa radimo s ljudima kojima su izrečene mjere obiteljsko-pravne zaštite. Budući da je riječ o nešto rizičnijoj skupini, s njom radimo na razvoju roditeljskih vještina, kako bi se prevenirale daljnje poteškoće u obitelji.

Ujedno, kroz edukacijski program “Obiteljski ZUUM”, u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Virovitica svakog posljednjeg utorka u mjesecu otvaramo obiteljske teme važne za širu javnost, koje građani često sami predlažu, jer bi o njima voljeli više čuti iz stručnog kuta i podijeliti pritom svoje vlastito iskustvo s drugima – ističe voditeljica.

podrska
Ilustracija, Canva

Centar je otvoren svima. Oni koji misle da bi im stručnjaci iz različitih područja mogli pomoći, trebaju se samo javiti koji dan ranije, kako bi dobili termin.

– Obiteljski centar je najeduciranija ustanova u Republici Hrvatskoj, izuzev akademske zajednice. Zapošljava stručnjake koji uz osnovni fakultet moraju imati i dodatne edukacije, bilo psihoterapijskog ili savjetodavnog smjera jer je za ovaj posao uz znanje nužno imati i bogato iskustvo rada s ljudima.

Važno nam je naglasiti da su usluge pomoći i podrške dosad često bile centralizirane na veće gradove, što je mnogima koji žive u manjim sredinama bilo ograničavajuće, kao i za sam posao koji obavljamo, pa nam je drago što imamo priliku biti što više na terenu, kako bismo maksimalno pomogli lokalnoj zajednici – zaključuje S. Matošina Borbaš.

(www.icv.hr, mlo, ilustracija: Canva) 

 

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content