Hrvatska obilježava 150 godina organiziranog planinarstva: HPD Papuk odlazi na uspon na Klek

Hrvatski planinarski savez organizira u subotu, 13. travnja, uspon na Klek kod Ogulina, a na njemu će sudjelovati i članovi HPD-a Papuk. Taj uspon jedna je od središnjih akcija obilježavanja 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Ovim prigodnim usponom na Klek planinari iz svih krajeva Hrvatske prisjetit će se povijesnog susreta u Ogulinu 1874. godine, kada je profesor Johannes Frischauf iz Graza Budi Budisavljeviću i Vladimiru Mažuraniću predložio da se u Hrvatskoj osnuje planinarska organizacija.

Nedugo potom u Zagrebu je osnovano Hrvatsko planinsko družtvo (HPD), čime su Hrvati postali deveti narod svijeta i prvi u ovom dijelu Europe sa svojom planinarskom organizacijom. U početku su u planinarskoj udruzi uglavnom djelovali prirodoslovci i drugi istraživači, od kojih su mnogi ujedno bili osnivači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Sveučilišta u Zagrebu i pokretači mnogih znanstvenih, kulturnih i društvenih zbivanja.

Uspon započinje u Bjelskom kod Ogulina, odakle se za 50 minuta uspona stiže do planinarskog doma Klek. Prigodni program kod planinarskog doma započinje u 11 sati, a osim kratkih govora sadržavat će atraktivnu pokaznu vježbu HGSS-a. Kod planinarskog doma svi zainteresirani sudionici dobit će razglednicu Kleka i prigodni pečat.

“IZNJEDRILI HGSS”

Uspon na vrh Kleka bit će organiziran uz vodstvo planinarskih vodiča HPS-a i osiguranje članova HGSS-a. Nakon uspona za sve sudionike priređuju se besplatan ručak i planinarsko druženje u Bjelskom ispod Kleka. Na dan uspona od 8 do 19 sati bit će također i besplatan ulaz i razgled Alpinističke zbirke u Zavičajnom muzeju u Ogulinu.

Obilježavanjem 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj 2024. godine Hrvatski planinarski savez predstavlja planinarskoj i široj javnosti bogatu tradiciju i postignuća hrvatskog planinarstva. U dugoj povijesti hrvatskog planinarstva osobito su značajne brojne alpinističke ekspedicije u sva svjetska velegorja, uključujući i uspješne ekspedicije na najviše vrhove svijeta, kao i postignuća speleologa koji istražuju bogat podzemni svijet Dinarskoga gorja.

Hrvatski alpinisti izveli su 19 ekspedicijskih uspona na vrhove više od 8000 metara, među kojima i uspješne uspone na najviši vrh svijeta Mount Everest (8848 m), a također su ispenjali sve najviše vrhove i najzahtjevnije stijene na svim kontinentima. Speleološka djelatnost ima dugu tradiciju i brojna svjetski zapažena postignuća koja predstavljaju temelj za mnoga značajna znanstvena i primijenjena istraživanja. Godine 1950. upravo u Hrvatskom planinarskom savezu osnovana je Hrvatska gorska služba spašavanja, koja se se snažno razvila i postala prepoznatljiva javna služba za spašavanje na svim neurbanim terenima gdje se mogu primijeniti spašavateljska znanja, vještine i oprema.

SKRBE ZA VIŠE OD 6500 KILOMETARA PLANINARSKIH PUTOVA

Tijekom Domovinskog rata hrvatski planinari aktivno su se uključili u obranu domovine, a u Hrvatskom planinarskom savezu je od najspremnijih alpinista, speleologa i gorskih spašavatelja formirana specijalna postrojba Glavnog stožera HV-a (Planinska satnija Velebit).

Hrvatski planinari aktivno se skrbe o više od 6500 kilometara planinarskih putova i 160 planinarskih domova, kuća i skloništa. Dodatni sadržaj za planinarenje pružaju planinarske obilaznice, među kojima je najpopularnija Hrvatska planinarska obilaznica sa 158 kontrolnih točaka i šest stupnjeva priznanja. Po programima HPS-a svake se godine provede više od stotinu raznovrsnih planinarskih škola.

PROGRAM USPONA NA KLEK: 

  • Od 8 do 10 sati – Prijava sudionika, polazak iz Bjelskog na Klek
  • Od 10 do 11 sati – Okupljanje kod planinarskog doma na Kleku
  • 11 sati – Prigodne riječi predsjednika Hrvatskog planinarskog saveza, domaćina i pokrovitelja proslave kod planinarskog doma Klek
  • 11:30 sati – Pokazna vježba HGSS-a
  • Od 12 do 14 sati – Uspon planinara na vrh Kleka
  • Od 13 do 16 sati – Povratak s Kleka prema Bjelskom, besplatan planinarski ručak u Bjelskom
  • Od 14 do 16 sati – Koncert grupe Speen na Bjelskom

Tijekom cijelog dana: slobodan ulaz u Alpinističku zbirku Zavičajnog muzeja u Ogulinu za članove HPS-a – radno vrijeme od 8 do 19 sati.

(HPS) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content