Izložba „Foto manipulacije“ Kristine Oberling ugledala svjetlost dana: Svoje fotografije reže digitalnim alatom

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica večeras (srijeda) je otvorena samostalna izložba „Foto manipulacije“ Kristine Oberling. Ova rođena Virovitičanka zaljubljenica je u fotografiju i stvaranje, a broji preko 18 godina iskustva u raznim žanrovima iste te fotografije. Njenu 5. samostalnu izložbu uvodnim su riječima otvorili ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Robert Fritz i Anja Brabec Žeravica, muzejska pedagoginja.

Autoričine fotografije do sada su osvojile petnaestak nagrada i bile objavljivane u nekoliko fotografskih časopisa, no postoji jedan novitet u ovoj izložbi.

20240522 191854

– Ovo nije moja prva samostalna izložba, ali je svakako prva u Gradskoj knjižnici i čitaonici. Nastojala sam ljudima dočarati svijet izvan obične fotografije, digitalno manipulirane i pomalo nestvarne. Taj nerealan svijet ima svoje čari, primamljiv je i izuzetno zanimljiv. Na fotografijama se može vidjeti sve što je plod jedne mašte, poput mačke koja za stolom jede pile. Također, možete vidjeti i nekoliko fantasy portreta te aktova svemirske tematike. Mislim da je ljudima zanimljivo s vremena na vrijeme vidjeti nešto ovako neobično, privlače ih boje – objašnjava nam Kristina Oberling.

20240522 192128

Nakon dugogodišnjeg rada s fotografijom, autorica izložbe pokazuje kako je uvijek je spremna osvježiti svoj stvaralački svijet kroz maštu, zanimljive ideje i tehnike obrade fotografija. Muzejska pedagoginja Anja Brabec Žeravica opisala je njen rad kao jedan od onih koji nije nastao izrezivanjem fizičkim škarama ili korištenjem ljepila u sticku. Dapače, Kristina svoje fotografije reže digitalnim alatom u kojemu su spojevi nevidljivi i nema oštrih rubova. Ona dadaističku priču fotomontaže prevodi u nadrealističku sanjivost, nestvarne svjetove koji se mogu pronaći u podsvjesnom, objašnjava pedagoginja.

Oberling je do sada sudjelovala na tridesetak skupnih i četiri samostalne izložbe, a za buduće radove ne brine.

– Materijala uvijek ima, čak štoviše ima ih za nekoliko narednih izložbi. Međutim, sljedeća će izložba malo pričekati jer su drugi poslovi preuzeli moj fokus – ističe ova autorica kojoj fotografiranje nije posao već nezaboravan trenutak i tvornica uspomena.

(www.icv.hr, dj, foto: D. Jagarinec, N. Krznarić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content