U utorak, 11. veljače održat će se Konstituirajuće zasjedanje sedmog mandata Europskog odbora regija u kojem je i župan Igor Andrović

U utorak, 11. veljače održat će se Konstituirajuće zasjedanje sedmog mandata Europskog odbora regija u kojem je i župan Igor Andrović. Članovi Odbora regija i njihovi zamjenici imenuju se na razdoblje od pet godina (trajanje OR-ova mandatnog razdoblja). Mandat je počeo 26. siječnja 2020. i trajat će do 25. siječnja 2025. Na početku novog mandata treba imenovati sve članove Odbora regija i ponovno uspostaviti sva tijela, uključujući Predsjedništvo, povjerenstva te radne i međuregionalne skupine. Na prvom plenarnom zasjedanju članovi biraju novog predsjednika, novog prvog potpredsjednika i novo Predsjedništvo.

Imenovani predstavnici Hrvatske zajednice županija su:

1. Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, voditelj hrvatskog izaslanstva
2. Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije
3. Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije
4. Valter Drandić, predsjednik Skupštine Istarske županije

Zamjenici:

1. Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije
2. Matija Posavec. župan Međimurske županije
3. Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije
4. Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije

Što je to Europski odbor regija?

Europski odbor regija skupština je regionalnih i lokalnih predstavnika Europske unije. Od osnutka 1994. godine zadaća mu je zastupati i promicati interese lokalnih i regionalnih vlasti u postupku donošenja odluka Europske unije. Iz svog sjedišta u Bruxellesu Europski odbor regija tako doprinosi stvaranju sve bliskije unije među narodima i regijama Europe, u kojoj se odluke donose na razini najbližoj građanima, u skladu s načelom supsidijarnosti.

Članovi OR-a sastaju se na plenarnim zasjedanjima u Bruxellesu kako bi raspravili i usvojili mišljenja, izvješća i rezolucije. Zastupnici u Europskom parlamentu, povjerenici Europske komisije, članovi Vijeća i predstavnici predsjedništva EU-a pozivaju se na plenarna zasjedanja na kojima raspravljaju o pitanjima od osobitog značaja za regije i gradove.
Članovi sudjeluju u radu tematskih povjerenstava OR-a i mogu se imenovati izvjestiteljima za izradu nacrta mišljenja.

Plenarno zasjedanje u veljači 2020. bit će konstituirajuće zasjedanje sedmog mandata Europskog odbora regija i neće biti organizirano na isti način kao uobičajena plenarna zasjedanja. Prvi dio, koji će se održati poslije podne u utorak, 11. veljače, bit će posvećen službenom konstituiranju Europskog odbora regija i usvajanju dnevnog reda i izbornih pravila. Zasjedanje će se zatim prekinuti kako bi se političkim klubovima i nacionalnim izaslanstvima omogućilo da održe pripremne sastanke. Jutarnji dio plenarnog zasjedanja u srijedu, 12. veljače, bit će posvećen izboru predsjednika, prvog potpredsjednika, ostalih potpredsjednika i ostalih članova Predsjedništva. Nakon početnog sastanka novog Predsjedništva OR-a, plenarno zasjedanje nastavit će se u 14:30 sati kako bi se održalo nekoliko političkih rasprava, uključujući raspravu o Konferenciji o budućnosti Europe u kojoj će sudjelovati Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije zadužena za demokraciju i demografiju. (hrvzz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content