Danas je Svjetski dan radija!

Danas se obilježava Svjetski dan radija. Spomen je to na početak emitiranja UN-ova radija koji je porukom: “Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta” započeo emitiranje 13. veljače 1946. godine.

Iako je prva svjetska radiopostaja KDKA u Pittsburghu započela redovito emitirati još daleke 1920. godine, a Radio Zagreb već 1926., Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. godine.

Cilj Svjetskog dana radija je podizanje svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednost radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija.

Iza Županijskog radija Virovitica, sada ICV radija, 54 je godine postojanja. Naime, šezdesetih godina lokalizacija radio difuzije zahvatila je i Viroviticu koja je program počela emitirati 4. listopada 1966. godine na frekvenciji 202.2 m, na srednjem valu, s 50 vatnim odašiljačem RIZ-ove proizvodnje, koji je Radio Virovitici dao na upotrebu Radio Zagreb.

Ostale dijelove opreme i studio u potkrovlju Gradskog dvorca u Virovitici izradili su virovitički entuzijasti predvođeni tadašnjim tehničkim rukovoditeljem Radija Virovitice, kasnije i direktorom Virovitičkog lista Milanom Sokele. Od svog postojanja, pa i danas, ICV radio Virovitica najslušaniji je radio u Virovitičko-podravskoj županiji te među prvih 50 najslušanijih radijskih postaja u Hrvatskoj. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content