ROKOVO 2022. Malim Virovitičanima predstavljeno 2. izdanje slikovnice „Miko i Virka u šetnji našim gradom“

U sklopu ovogodišnje proslave Rokova, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica danas (subota) je održano predstavljanje 2. izmijenjenog i nadopunjenog izdanja slikovnice „Miko i Virka u šetnji našim gradom“. Mališanima, kao i njihovoj odrasloj „pratnji“, slikovnicu su predstavile autorica teksta Mirjana Kotromanović i ilustratorica Ivana Molnar.

– U studenom 2021. godine izašlo je 2. prošireno i izmijenjeno izdanje slikovnice „Miko i Virka u šetnji našim gradom“. Riječ je o slikovnici koja je svjetlo dana prvi put ugledala 2015. godine, kada su dvoje klinaca, Miko i Virka, koji su imena dobili prema virovitičkom starosjediocu i parafrazi imena Virovitica, prošetali kroz grad i upoznali nas s Gradskom knjižnicom i čitaonicom, Gradskim kazalištem i Gradskim muzejom. Odlučili smo proširiti slikovnicu te je prošle godine ona dobila svoj nastavak, pa su Miko i Virka još obišli i crkvu sv. Roka, Palaču Pejačević, Glazbenu školu Jan Vlašimsky i Gimnaziju Petra Preradovića. Osim što naši likovi šetaju, provode i ostalu djecu kroz grad te ih upoznaju s kulturnim i obrazovnih ustanovama, što je jako važno jer je bitno njegovati taj kulturni identitet i učiti ga od malih nogu – objasnila je Mirjana Kotromanović, koja je djeci i pročitala slikovnicu napisanu u rimi.

Nakon nje, riječ je preuzela Ivana Molnar, koja je nešto više rekla o ilustracijama slikovnice.

– Gledali smo da ilustracije budu realističnog tipa kako bi djeca što lakše mogla naučiti koje su naše kulturne ustanove i da ih prepoznaju. Također, voljeli bi i da naša slikovnica bude suvenir svakome tko dođe u Viroviticu, da i kroz nju može upoznati naše predivne kulturne ustanove i arhitekturu – istaknula je I. Molnar, te dodala kako je na slikovnici surađivala i jedna zanimljiva gošća.

– S obzirom na to da često aktivnosti koje radimo radimo s ciljem poticanja djece na čitanje i dolaženje u knjižnicu, i da su to sadržaji raznih oblika i tema, ovaj put smo iskoristili priliku te je likove nacrtala djevojčica po imenu Petra Abramović koja je dugogodišnji član knjižnice, koja dolazi na razne kreativne radionice i pričaonice te programe poput dramske skupine u kojoj glumi, te je čak i članica Mladih knjižničara. Nadamo se da će takvih projekata, akcija i sadržaja biti i dalje i uvijek ćemo gledati i truditi se uključiti što više djece i dati im priliku da se oni sami izraze na svoj kreativan način – zaključila je Ivana Molnar.

Nakon razgovora o slikovnici, održana je i likovna radionica „Miko i Virka u svemiru“. Mladi sudionici dobili su zadatak da nacrtaju vlastite likove Mike i Virke. Nakon što su glavni likovi slikovnice u njihovom „aranžmanu“ zaživjeli na papiru, „poslani“ su u svemir. S obzirom da je tema ovogodišnjeg Rokova u Gradskoj knjižnici i čitaonici svemir, nakon pronalaženja inspiracije u knjigama s temom svemirskog prostranstva, sudionici radionice su svojim crtežima junaka slikovnice dodali razne svemirske motive.

(www.icv.hr, eat, foto: E. Aragović Turkalj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content