Izdana lokacijska dozvola za Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnost u Virovitici

Virovitičko-podravska županija, odnosno Virovitica, korak su bliže Centru za pametnu poljoprivredu ICT djelatnost. Naime, Upravni odjel za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo VPŽ izdao je Lokacijsku dozvolu za građenje Centra za poljoprivredu i ICT djelatnost s fotonaponskom elektranom na krovu zgrade, primarno za vlastitu potrošnju s mogućnošću isporuke viška proizvedene energije u mrežu. Lokacijska dozvola obuhvaća i nadstrešnicu iznad parkinga, također s fotonaponskom elektranom na krovu. Budući Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnost, nalazit će se u Ulici Matije Gupca 63 u Virovitici.

Centar za poljoprivredu i ICT djelatnost su Virovitici nalazit će se u neposrednoj blizini Veleučilišta u Virovitici i Tehnološko inovacijskog centra, predstavljat će žarište znanstveno istraživačkih aktivnosti.

Ovo je projekt koji se nalazi u Razvojnom sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem. ICT industrija jedna od najbrže rastućih industrija, a Virovitičko-podravska županija, kroz automatizaciju proizvodnje i primjenu naprednih tehnologija, te razvoj pametnih vještina, približava poljoprivrednu djelatnost tehnološkoj modernizaciji uz poticanje uvođenja inovacija u proizvodne i poslovne procese, odnosno stvaranje novog koncept – pametne poljoprivreda. Svjesni smo koliko će u budućnosti biti važna proizvodnja hrane, ali i koliko je ona važna uz moderne tehnologije koje su nam dostupne i koje, osim što nam olakšavaju svakodnevni život, isto to mogu olakšavati i našim poljoprivrednicama kako bi bili konkurentniji na tržištu. S obzirom na to da je ICT industrija jedna od najbrže rastućih industrija kako u svijetu tako i kod nas, prilika koja se pruža kroz ICT sektor ne smije se propustiti. U Europi i svijetu, primjena precizne poljoprivrede, te integracija ključne napredne tehnologije, postaje ključni trend u jačanju konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava  naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

(vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content