Na današnji dan: 13. siječnja

Vatikan priznao Hrvatsku
Na današnji je dan 1992. godine Sveta Stolica priznala suverenost i nezavisnost Republike Hrvatske, dva dana prije nego što će to učiniti većina europskih zemalja. Podsjetimo, do datuma Vatikanskog priznanja priznale su nas već Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija, Island i Estonija. Od tih je država jedino Island bio međunarodno općepriznat, dok su ostale države bile, poput Hrvatske, tek u procesu borbe za priznanje. Stoga je vatikanski korak bio značajan, a imao je i veliko simboličko značenje za Hrvatsku. Smatra se da je činjenica da nas je Vatikan priznao prije, a ne poslije većine europskih zemalja bila zasluga poglavito pape Ivana Pavla II., koji je imao posebnu vezu s Hrvatima i Hrvatskom.

Franjo Tuđman i Bill Clinton sastali se na Plesu
Na današnji dan 1996. godine američki predsjednik Bill Clinton došao je prvi put u Zagreb. Iskrcao se iz svog zrakoplova Air Force One na Plesu, gdje ga je dočekao predsjednik Franjo Tuđman. Clinton je bio na povratku iz Bosne i Hercegovine, gdje je posjetio američke trupe. Bio je u kožnoj pilotskoj jakni američkog zrakoplovstva, koja je odskakala od službenog protokola kojim je bio dočekan na Plesu. Clinton je obavio razgovore s Tuđmanom u prostorijama zračne luke, dok je zrakoplov čekao njegov odlazak. Razgovori su trajali više od sat i pol. Inače, Tuđman se prije toga s Clintonom sastao već pet puta. Ubrzo nakon obavljenih razgovora Clinton je ušao u zrakoplov i odletio iz Hrvatske.

Osnovan prvi sindikat Afroamerikanaca
Ljudska prava i borba za njihovu zaštitu uvijek su važni koraci u razvoju nekog društva, pa se tako današnji dan bilježi po nekoliko bitnih događaja. Prvi sindikat Afroamerikanaca osnovan je 1869. godine na osnivačkoj konvenciji, nedugo nakon abolicije ropstva.

Utemeljeno National Geographic Society
Prirodoslovlje također ima ovaj dan zapisan velikim slovima u svojoj povijesti, jer je 1888. godine u Washingtonu osnovano National Geographic Society, čiji je magazin i dan danas jedno od najzanimljivijih štiva koje nam približava čuda planete na kojoj živimo.

Preminuo James Joyce
1941. godine preminuo je James Joyce, irski književnik. Jedan od utemeljitelja modernog romana. Prve uspjehe postigao je zbirkom novela “Dablinci” iz 1914. godine, u kojima Joyce prikazuje svakodnevicu i raznolika duševna stanja svojih junaka, kao i zanimljivim autobiografskim romanom “Portret umjetnika u mladosti” koji je čitalačkoj publici predstavljen 1916. godine. Moglo bi se reći da je njegovo najpoznatije djelo “Uliks” objavljen 1922. godine, a vrhunac njegova stvaralačkog genija svakako predstavlja “Finnegan’s Wake”.

Preminuo Wyatt Earp
Na današnji dan 1929. godine preminuo je slavni šerif s Divljeg zapada – Wyatt Earp. Umro je u Los Angelesu od kroničnog cistitisa. Pokopan je na tamošnjem židovskom groblju, jer mu je supruga bila Židovka. Wyatt je rođen 1848. godine i imao je četvero braće: Jamesa, Virgila, Morgana i Warrena. Sva petorica braće proslavili su se više ili manje na Divljem zapadu. Najstariji brat James bio je vlasnik saloona. Virgil je bio čuvar zakona i revolveraš čak važniji od Earpa, no manje poznat. Morgan je ranjen u okršaju kod OK Corrala, a kasnije i ubijen. Najmlađi brat Warren također je bio revolveraš i sudjelovao je u vendetti koju su Earpovi organizirali da osvete Morganovu smrt. U okršaju kod OK Corrala sudjelovala su ukupno tri brata: Virgil, Wyatt i Morgan. Wyatt je sve nadživio i ostao je do danas najpoznatiji od braće.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content