Virovitički list: Najstarija korisnica Doma za odrasle u Borovi Vuka Marković proslavila 100. rođendan

* Vedra i vesela Vukica privlačila je i okupljala oko sebe prijatelje prije svega svojim osmijehom i vedrim duhom, jer se radi o osobi koja je gluhonijema i živi u jednom svom svijetu tišine

Korisnici Doma za odrasle u Borovi 2017. godinu započeli su jednim posebnim okupljanjem, a povod je bila proslava 100. rođendana korisnice Doma Vuke Marković. Rođendansko druženje započelo je čitanjem Kalendara sjećanja posvećenog najstarijoj korisnici Doma kojim su djelatnici i korisnici pokušali dočarati koliko je Vukica, kako je od milja zovu, posebna te koliko vedrine i entuzijazma unosi u njihove živote. Naravno, našle su se tu i prigodne rođendanske čestitke koje su za nju napisali njeni sustanari.

Inače, Vukica nije samo najstarija korisnica Doma u Borovi već ondje i najduže boravi – čak 38 godina. Rođena je 1. siječnja 1917. godine i njen životni put nije bio nimalo lak. Rodom je iz malog mjesta Krivaja u općini Đulovac, a bez roditelja je ostala još prije Drugog svjetskog rata. Prema podacima s kojima raspolažu u Domu, imala je četiri brata koji su za vrijeme Narodnooslobodilačke borbe otišli na ratište i od tada im se gubi svaki trag. U Borovu je došla 1979. godine nakon što su je pronašli kako luta selom.

VUKICA JE I DAN-DANAS PRILIČNO AKTIVNA I DOBROG ZDRAVLJA

Iako nema nikoga od rodbine, niti je itko posjećuje, u 38 godina boravka u Domu stekla je mnogo dragih prijatelja. Vedra i vesela kakva je privlačila je i okupljala oko sebe prijatelje prije svega svojim osmijehom, jer radi se o osobi koja je gluhonijema i koja živi u jednom svom svijetu tišine.

No, kako kaže ravnateljica Doma Zlata Rončević, svi zaposlenici i stanari Doma mnogo su dali za Vukicu te vjeruje da kada razmišlja o njima, razmišlja u prekrasnim bojama.
Vedar i veseo duh nisu jedino što krasi ovu najdugovječniju korisnicu Doma za odrasle Borova. Ona ima i jedan veliki talent koji bi joj, da je rođena u drugo vrijeme i u drugim okolnostima, zasigurno otvorio put k uspjehu. Naime, svojevremeno je izrađivala prekrasne torbice, unikate koji su bili pleteni na jedan poseban način.

Danas je Vukica, iako je život nije nimalo mazio, još uvijek nasmiješena i prilično aktivna, a srećom i dobrog zdravlja. A da druženje ne bi prošlo bez neizostavnog dijela svakog rođendana – torte, pobrinula se i sve korisnike zasladila Slastičarnica Dora iz Virovitice. (www.icv.hr; mb)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content