Poljoprivrednik Boris Ontl iz Špišić Bukovice: Duhan ne treba gazdu već slugu

Obitelj Ontl iz Špišić Bukovice cijeli svoj život bavi se primarnom proizvodnjom duhana. Nakon Davorke Ontl rad na 12,5 hektara površine u okviru obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva nastavio je sin Boris (31).

– S roditeljima sam od malih nogu u duhanu. U posljednjih nekoliko godina proizvodnja je zbog vremenskih uvjeta postala krvav i neizvjestan posao. Stari ljudi kažu, a u što sam se i osobno uvjerio, da duhan, kao i vinograd, ne treba gazdu već slugu. Prošlogodišnji prosjek uroda po hektaru kretao se oko 3 tone, a budući da u ovoj godini kiše nije bilo tri mjeseca pa je nedavno palo i previše, ovih dana beremo zeleni duhan. Ni sami ne znamo kakav urod možemo očekivati od ovogodišnje proizvodnje – iskustvo je ovog duhanca. Ako duhan uspije pobrati prije mraza, može očekivati osrednji prinos uz znatno lošiju kvalitetu. Uz dvije sušnice na drva na vlastitom imanju, duhan suši i u dvije iznajmljene.

AKTUALNO duhan1zcZa dobru proizvodnju, kaže, potrebna je i kvalitetna mehanizacija, od traktora pa sve do raznih priključaka i prskalica.

– Dobro je što nam organizatori proizvodnje osiguravaju sav repromaterijal, od sadnica do zaštitnih sredstava. Bez tih inicijalnih sredstava ne bih mogao sam započeti proizvodnu godinu. No, bez obzira na sve, smatram da proizvodnja, od koje neću lako odustati, ima svoju budućnost, da će doći dobri dani kakve su nekada bilježili naši stari, koji su izgradili cijela sela i dobro živjeli od duhana – optimističan je Boris Ontl. (www.icv.hr, zc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content