LJETI RASTE BROJ NAPUŠTENIH PASA Prijatelji životinja upozoravaju: “Za napuštanje kazna 30.000 kuna, a za držanje psa bez mikročipa 6.000”

Bliže se vrući dani i vrijeme ljetnih godišnjih odmora pa su Prijatelji životinja započeli s kampanjom “Obitelj na more, a pas na ulicu?!”. Riječ je o kampanji u sklopu koje će u hrvatskim gradovima postaviti jumbo plakate koji će upozoriti na zakonske obaveze i odgovornost svakog skrbnika životinje. Ove su godine poseban naglasak stavili i na temu čipiranja. Sloganom “Pas čipiran, skrbnik miran” žele ukazati na zakonsku obvezu mikročipiranja pasa kojom se još od 2004. godine nastoji smanjiti broj napuštenih životinja.

U borbu za ovaj cilj uključila se i poznata glumica Ksenija Pajić koja je prije pet godina u svoju obitelj udomila sada sedmogodišnju mješanku Amy. – Moja kujica Amy je udomljena, mikročipirana i kastrirana, i vrlo smo ponosni na nju. Cijela obitelj brine o njoj i želimo biti odgovorni skrbnici. Mikročipirali smo ju ne zbog Zakona nego zbog nje, da ju lakše nađemo ako se slučajno izgubi. Napuštanje pasa je nedopustivo i iza svakoga psa treba imenom i prezimenom stajati njegov skrbnik – istaknula je Ksenija Pajić.

unnamed 1

Kao i svake godine, Prijatelji životinja upozoravaju da ljetne mjesece obilježava daljnji porast broja nečipiranih i napuštenih pasa, dok se s druge strane smanjuje udomljavanje životinja. Podsjećaju da je novi zakon o zaštiti životinja donio i rok za provedbu kontrole mikročipiranja, odnosno lokalne zajednice trebaju do 30. lipnja ove godine provjeriti jesu li svi psi na njihovu području označeni mikročipom. Kazna za držanje psa bez mikročipa iznosi do 6.000 kuna.

– Unatoč brojnim apelima, velik broj pasa i mačaka ostaje bez sigurnosti doma i prepušteno je ulici. Prema novom Zakonu o zaštiti životinja, napuštanje životinja kažnjivo je novčanim iznosom do 30.000 kuna. Uz kontrolu mikročipiranja, novi Zakon zato nudi i mogućnost propisivanja obavezne trajne sterilizacije kao kontrole razmnožavanja pasa i mačaka te su mnogi gradovi i općine iskoristili ovaj zakonski alat kako bi riješili uzroke problema, a to je nastajanje neželjenih štenaca i mačića koji odbačeni umiru ili završavaju u prekrcanim skloništima – poručuju Prijatelji životinja.
(www.icv.hr, ml; Prijatelji životinja)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content