STJEPAN KIRIN IZ ČEMERNICE NASTAVIO OBITELJSKU TRADICIJU Uzdao se u svojih deset prstiju i bez kredita podigao jednu od najvećih farmi svinja u Hrvatskoj

Zahvaljujući volji, kvaliteti i upornosti, ali i redovnom otkupljivaču Stjepan Kirin iz Čemernice jedan je od vodećih uzgajivača svinja u Hrvatskoj. Uzgojem domaćih životinja bavi se, kao što nam je i sam rekao, otkad zna za sebe. To su činili i njegovi preci, djed i otac. Danas s njim taj naporan posao nastavlja i njegov sin Dalibor.

SKROMNI POČECI
– Počeli smo skromno, s oko 20 krmača. Nismo uspjeli dobiti sredstva iz europskih fondova, što nam sada i nije toliko žao jer bi većina tih sredstava otišla na izvođače radova naše farme, odnosno oko milijun kuna. Ovako sam sve što ovdje vidite napravio za oko 600 tisuća kuna. Općenito uzdao sam se u svojih deset prstiju i svoju obitelj, i uspjeli smo. Sada imamo farmu kakvih je možda desetak u Hrvatskoj – kaže nam Stjepan Kirin.

IMG 5793 Custom

Obitelj uzgaja ukupno oko 600 svinja, pasmine pietren, jorkšir i landras, od toga 60 krmača, a ostali broj otpada na neraste, tovljenike i prasad, pasmine pietren, jorkšir i landras. Osim toga, na oko 130 hektara poljoprivredne površine uzgajaju kukuruz, pšenicu, soju i ječam, a najveći dio ukupnog uroda otpada upravo na ishranu svinja. Posao poljoprivrednika nema radno vrijeme, radi se od jutra do mraka. Sav posao obavljaju isključivo Stjepan i njegova obitelj.

– Na to smo navikli, i sin Dalibor, i supruga Đurđa i ja. Imamo raspored, svaku večer imamo obiteljski radni sastanak na kojemu dogovaramo što ćemo raditi idući dan, a iduće jutro odlazimo na posao, svaki po svom zaduženju – o uhodanom rasporedu o kojem ovise dobri rezultati posla govori nam farmer Stjepan Kirin.

bs svinjar2 Custom

ZADOVOLJNI OTKUPLJIVAČIMA
Jedna od najvažnijih stvari kada govorimo o uspjehu u poljoprivredi, pa tako i u svinjogojstvu je otkup. Čini se da Kirinovi s tim nemaju problema.

– Već duže vrijeme smo stalni kooperanti poznate mesoprerađivačke tvrtke „Kalinić“ iz Virovitice i više smo nego zadovoljni. Otkupna cijena po kilogramu iznosi 10 kuna s PDV-om, što smatramo dobrom cijenom. Držim da je stalni otkupljivač jedna od osnovnih stavki da bi čovjek mogao ostati i opstati u ovom poslu. Mnogi to nisu uspjeli i dosta farmi se ugasilo – priča nam Stjepan.

U njegovom slučaju pomoglo je to što je uvijek imao stalnu količinu kvalitetnog mesa, što zahtijeva i tržište.

– Da bismo imali kvalitetno meso, potrebna je kvalitetna ishrana, prostorije za držanje svinja sa svim odgovarajućim uvjetima. Što se ishrane životinja tiče, uzgajamo domaće poljoprivredne proizvode, posjedujemo sve za preradu i skladištenje žitarica i ništa ne prepuštamo slučaju – o odgovornosti u svinjogojstvu ističe Stjepan K.

IMG 5787 Custom

JEDAN OD NAJBOLJIH
Što se tiče najvećeg problema s kojim se susreću poljoprivrednici, Kirinovi smatraju da su to upravo veliki trgovački lanci koji nude relativno niske cijene mesa i tako im stvaraju nelojalnu konkurenciju.

– Nažalost svi znamo za taj problem, a jedni smo od onih koji se ipak nadaju da će se taj problem i riješiti. Tada bi nam svima bilo bolje – zaključuje jedan od vodećih uzgajivača svinja u Hrvatskoj Stjepan Kirin.

Ove godine njegov je OPG nominiran za najbolje obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo u Hrvatskoj u akciji „Zlata vrijedan“ koju provode Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content