POSJETILI ČETEKOVAC, VOĆIN I HUMLJANE Branitelji upoznali osnovce s događanjima Domovinskog rata

Vođeni činjenicom kako je Domovinski rat slabo zastupljen u školskim udžbenicima, udruge proistekle iz Domovinskog rata s orahovačkog i našičkog područja već dugi niz godina svojim aktivnostima pokušavaju mladima približiti i upoznati ih s istinom o Domovinskom ratu.

Tim pravcem svojom aktivnošću krenula je i Udruga KVIN, podružnica Donji Miholjac, koji su u obilazak slavonskih ratišta poveli učenike sedmih razreda Osnovne škole Vladimira Nazora Feričanci.

1104osnovciizlet 1 Custom

-Željeli su mladima pokazati gdje se na ovom području branila sloboda i neovisnost Lijepe Naše. Tako smo im pokazali mjesta velikih stradavanja i masovnih pokolja Voćin i Četekovac, zatim smo obišli spomen obilježje poginulog hrvatskog branitelja Mire Košćaka U Slatinskom Drenovcu, a priča je završila ispred spomen obilježja prve žrtve Domovinskog rata sa šireg orahovačkog područja, policajca Stjepana Mlakara između Pušine i Humljana. U Voćinu su nas dočekali načelnik te općine Predrag Filić i njegov zamjenik Roko Perić te predsjednik UDVDR-a Ogranak Voćin Darko Božičković, dok je u Humljanima domaćin mladi povjesničar i autor filma o Domovinskom ratu na orahovačkom području Dino Mataz, kojima se od srca zahvaljujemo na suradnji – rekao je član KVIN-a i voditelj izleta, pukovnik Goran Sokol, uz kojeg su predavanja putem držali i general Mirko Horvatin te umirovljeni bojnik Nikola Masnikosa.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content