NEPONOVLJIVI KRALJ FUNKA Na današnji dan rođen je Dino Dvornik

Dino Dvornik rođen je na današnji dan, 20. kolovoza 1964. godine u Splitu. Bio je hrvatski glazbenik, pjevač, skladatelj, tekstopisac, aranžer, producent, glumac i reality zvijezda. Jedan je od najvećih predstavnika hrvatske glazbene umjetnosti te ga glazbeni stručnjaci s pravom smatraju jednim od najtalentiranijih glazbenika s ovih prostora. Poznat je bio po izvornoj mješavini različitih glazbenih žanrova, unikatnoj i ekscentričnoj scenskoj pojavi, energičnim nastupima, izvrsnim plesnim pokretima te izraženim vokalnim sposobnostima. Drugi je sin poznatog glumca Borisa Dvornika, koji je preminuo u ožujku 2008. godine.

Dino je iza sebe ostavio hitove koji se i danas rado puštaju u klubovima. Njegova glazba je obilježila kraj osamdesetih i rane devedesete, kada je Dino bio najveća zvijezda.

To je prepoznala i struka pa je za života četiri puta dobio prestižnu hrvatsku diskografsku nagradu Porin, a posmrtno osam puta. Dva Porina dobiva 1996. godine za skladbu Afrika, za hit godine i najbolji aranžman, 1998. godine osvaja Porin za album Enfant terrible, za najbolju produkciju i 1999. godine dobiva Porin za album Vidi ove pisme…, za najbolji kompilacijski album.

Godine 2008. diskografska kuća Dancing Bear objavljuje njegov sedmi studijski album Pandorina kutija, nakon Dinove smrti. Sljedeće godine taj je album nagrađen s četiri Porina. Iste godine mu je posmrtno dodijeljen i Porin za životno djelo.

Umro je 7. rujna 2008. godine u svom stanu, samo osamnaest dana nakon što je proslavio 44. rođendan. 1. listopada 2008. godine objavljeno je da je toksikološki nalaz pokazao da je Dino umro od kombinacije tableta za smirenje, protiv bolova i antidepresiva. Obdukcijski nalazi su pokazali da je Dino inače bio zdrav. Na organima nisu pronađene nikakve promjene koje bi mogle uzrokovati smrt. Razlog nije bila prevelika količina tableta, već omjer različitih biokemijski aktivnih tvari.

Dino Dvornik kremiran je i pokopan 10. rujna 2008. godine na zagrebačkom krematoriju na groblju Mirogoj. Pokopan je na vrlo poseban i jedinstven način, tako što je cijela ceremonija bila u vrlo “veselom” raspoloženju. Puštala se njegova glazba te glazba koju je i sam volio.

Jedan i jedini, neponovljivi, toliko dobar i neiskvaren. Dino, sretan ti rođendan, tamo gore!

(www.icv.hr, ts, foto: dnevnik.hr, video: youtube.com)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content