FOTO U Virovitici otvorena 44. “Izložba malih životinja”, pogledajte 2100 eksponata i uvjerite se u ljepotu uzgoja malih životinja

U multifunkcionalnoj hali Međunarodnog sajma Viroexpo danas (petak) je otvorena 44. “Izložba malih životinja”, koju je organizirala Udruga uzgajivača malih životinja “Golub” Virovitica.

Izložbu malih životinja svečano je otvorio virovitičko-podravski župan Igor Andrović, a prisutne su pozdravili i prigodnim riječima obratili se predsjednik Hrvatskog saveza udruga uzgajivača malih životinja i Udruge uzgajivača malih životinja “Golub” Virovitica Željko Šerepac, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije Vesna Šerepac te pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alen Bjelica. Otvorenju su, između ostalih, nazočili i zamjenik župana Marijo Klement, tajnik Virovitičko-podravske županije Ivo Horvat, tajnik Udruge uzgajivača malih životinja “Golub” Virovitica Miroslav Radović te brojni drugi i uvaženi gosti.

Inače, iz godine u godinu ova virovitička “Izložba malih životinja” nosi laskavu titulu najbolje i najveće u Republici Hrvatskoj, a produkt je to dugogodišnjeg mukotrpnog rada članova Udruge “Golub”. Ljepota uzgoja malih životinja i ove će godine biti predstavljena kroz tri dana, od petka, 20. prosinca do nedjelje, 22. prosinca, a prema riječima Željka Šerepca, predsjednika Udruge uzgajivača malih životinja “Golub” Virovitica, posjetitelji će moći vidjeti ukupno 2100 eksponata, među kojima je 1100 golubova, 418 ukrasnih vodenih i patuljastih peradi, 319 kunića, 218 ptica i desetak zamorčića.

– Udruga uzgajivača malih životinja Golub iz Virovitice ima tradiciju u organizaciji izložbe još od 1977. godine, kada je i osnovana. Ova, 44. izložba po redu je posebna zbog toga što je to državna izložba, dakle svi uzgajivači koji su organizirani kroz udruge uzgajivača malih životinja su danas ovdje s nama. Ono što je bitno naglasiti je to, da je ova Udruga dosad organizirala puno vrijednih manifestacija. Ovo je šesta državna izložba u našoj organizaciji, a uz nju, organizirali smo i tri europske izložbe na koje smo posebno ponosni. Ono što nas doista veseli su ovi krasni prostori u hali Viroexpo, u kojima možemo adekvatno prezentirati naš uzgoj – rekao je predsjednik Udruge Željko Šerepac te uputio velike zahvale saborskom zastupniku Tomislavu Tolušiću i virovitičko-podravskom županu Igoru Androviću te njegovom timu ljudi za sav trud koji su dosad uložili kako bi ova vrijedna virovitička Udruga napredovala te iz godine u godinu organizirala ovakve hvalevrijedne manifestacije.

Ove godine, po 20. puta uz pomoć Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu VPŽ i uz suradnju osnovnih škola s područja županije, virovitička Udruga uzgajivača malih životinja “Golub” provela je likovni natječaj na temu “Moj mali prijatelj”. Prigodom otvorenja Izložbe izabrani su najbolji radovi u određenim kategorijama. Na natječaj su stigla ukupno 143 rada, od kojih 113 “otpada” na razrednu nastavu, 16 na predmetnu, a preostalih 14 na predškolsku dob. Ukupno je sudjelovalo 13 ustanova.

Razredna nastava:

  1. mjesto – Mara Relić, 4. razred OŠ “Josipa Kozarca” Slatina, mentorica Kata Huber;
  2. mjesto – Sabina Heged, 3. razred OŠ “Antuna Gustava Matoša” Čačinci, mentorica Tatjana Maršić;
  3.  mjesto – Tea Jakupec, 4. razred OŠ “Petra Preradovića” Pitomača, mentorica Vedrana Filipović Marinić.

Predmetna nastava:

  1. mjesto – Ana Nater, 7. razred OŠ “Vladimir Nazor” Virovitica, mentorica Vedrana Torbaji;
  2. mjesto – Anita Krsnik, 8. razred OŠ “Antuna Gustava Matoša” Čačinci, mentorica Mateja Galić;
  3. mjesto – Klara Kocijan, 5. razred OŠ “August Cesarec” Špišić Bukovica, mentorica Vesna Matovina.

Izvan kategorije:

Učenica Male škole općine Lukač Gabrijela Crnojević, učitelj Igor Fućkar.

Na samom kraju službenog dijela, župan Andrović pohvalio je rad Udruge “Golub”, sve članove koji su pridonijeli uspješnom razvoju Udruge i sve one koji su bili dio organizacijskog tima ove Izložbe, isto tako pohvalio je sve učenike koji su sudjelovali u natječaju “Moj mali prijatelj”, a najboljima je uručio i prigodne diplome. (www.icv.hr, ts, foto: M. Rođak)