Ovog vikenda na Virkasu “Mala Moskva” Kazališta Playdrama i HNK-a Split te “Staklena menažerija” Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci

Ovog vikenda u sklopu Virkasa u Kazalištu Virovitica pogledajte dvije predstave. U petak, 14. veljače na repertoaru je “Mala Moskva” predstava Tomislava Zajeca u režiji Olje Lozice i izvedbi Kazalište Playdrama i HNK Split. Predstava je premijerno izvedena u Splitu, 3. studenoga 2018. godine.

Tomislav Zajec ovom uzbudljivom i virtuozno ispisanom studijom odnosa unutar obitelji razvija originalnu, suvremenu dramu, nemilosrdnu u opisu duha vremena, ali istovremeno toplu i punu ljubavi prema vlastitim disfunkcionalnim licima. Mala Moskva fragmentarna je, filmski skrojena dramska forma čija četiri lica nose imena iz Čehovljeve drame Tri sestre. No Čehovljevo je djelo Zajecu tek inicijalni poticaj, motivska iskra koja pomaže ocrtavanju temeljnih odnosa među likovima, bez želje da dobro poznata priča zagospodari novim dramskim djelom. Čehovljeve nesretnice, naime, očajnički i jalovo streme prema Moskvi, a većina Zajecovih likova kreće se u suprotnom smjeru: iz bijelog svijeta prema zabiti s rodnom kućom unutar koje pokušavaju sagledati životne okolnosti u kojima se nalaze. U predstavi igraju Petra Kovačić Pavlina, Monika Vuco Carev, Ana Marija Veselčić i Nikša Arčanin.

malamoskva 21
Split,29102918-Drama Male Moskva na Sceni 55 HNK Split. Reziju potpisujei Ana Lozica, ansambl cine Petra Kovacic Pavlina, Monika Vuco Carev, Djana Kuzmanic i Niksa Arcanin. Snimio:Matko Biljak

U subotu, 15. veljače na repertoaru je predstava „Staklena menažerija“ veliki kazališni uspjeh dramskog klasika 20. stoljeća Tennessee Williamsa, praizvedba ove drame na Broadwayu 1944. otkrila ga je kao značajno ime, a sam je komad zapravo postao nukleus za sve ono što će kasnije napisati.

Očito posvećen psihički bolesnoj sestri, po čijem je uzoru stvoren lik Laure u njoj, „Staklena menažerija“ začetak ima u kratkoj priči „Portret djevojke u staklu“ iz koje je zatim napisan scenarij, na kraju pretvoren u dramu koja je i dan danas opće mjesto svakog repertoarnog kazališta.

„Staklena menažerija“ građanska je drama smještena u 20.st. u domu američke obitelji Wingfield. Riječ je o srednjoj radničkoj klasi u čijem su središtu majka Amanda, kćer Laura, sin Tom (ujedno i pripovjedač) te gost Jim O’ Connor. Majčinska ljubav i briga koja često ima kontra produkt, velika ljubav brata prema sestri, želja za bježanjem iz usidjeličkog života te strah od stvarnog života glavni su pokretači ove priče.

84660239 2763337130422041 2566418962824822784 n

„Staklena menažerija zasigurno je jedna od ponajboljih predstava” GK Joza Ivakić Vinkovci. Dramaturšku adaptaciju, režiju i izbor glazbe potpisuje Dražen Ferenčina. Igraju Areta Ćurković, Matea Marušić, Vladimir Andrić i Ivan Vukelić.

Informacije i rezervacije u Kazalištu Virovitica ili na telefon 033 721 330. Radno vrijeme blagajne: radnim danom od 9:00 do 16:00 sati i sat vremena prije početka izvedbe.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content