Do kraja godine očekuje se završetak radova na Centru za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici

Uz Tehnološko inovacijski centar, Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici, jedan je od najvažnijih razvojnih projekta Virovitičko-podravske županije. Projekt se provodi s partnerom Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a zemljište je Virovitičko-podravskoj županiji za gradnju, darovao grad Virovitica. Projektni prijedlog je prijavljen u sklopu ograničenog javnog poziva za dostavu prijedloga razvojnih projekata koji se u stopostotnom iznosu financira u okviru provedbe Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema iz nacionalnih sredstava Ministarstva poljoprivrede.

– Izgradnjom ovog projekta pomoći ćemo našim stočarima i mljekarima da imaju ovakvu potpornu instituciju koja će im pomoći u razvijanju njihovih novih proizvoda. Ovaj Centar, kada je još bio u idejnoj fazi, bio je želja naših mljekara, ali i mljekara iz susjednih županija i vjerujem da će im pomoći u razvijanju budućih proizvoda – istaknuo je župan Igor Andrović, naglasivši kako će s Centrom mljekari moći zajedničkim snagama nastupati na tržištu, pregovarati otkupne cijene mlijeka, kao i brojne druge aktivnosti.

Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici, prostirat će se na 1.500 četvorna metra, nudit će se usluge za istraživanje i razvoj novih proizvoda na bazi mlijeka, usluge probne proizvodnje novih proizvoda od mlijeka prema zahtjevu poduzetnika iz mljekarskog sektora; usluge laboratorijskih istraživanja kao i usluge edukacije i stručnog treninga obrtnika i poljoprivrednih gospodarstvenika. Ukupna vrijednost investicije kreće se gotovo 40 milijuna kuna. Završetak radova se očekuje do kraja godine, a od njega najviše očekuju mljekari Virovitičko-podravske ali i susjednih županija… (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)