Ministrica Marija Vučković: Za poljoprivredu više od 4,9 milijardi eura, kompletni sustav poticaja iduće godine će doživjeti svoju reviziju

foto: K. Toplak

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je u HRT-ovoj Temi dana da prema objavljenom radnom dokumentu Europske komisije Hrvatsku za ruralni razvoj i poljoprivredu u idućih sedam godina čeka nešto više od 4,9 milijardi eura. Vučković je izrazila zadovoljstvo odlukom Europskog općeg suda, koji je odbio tužbu Slovenije protiv Europske komisije te tako oznaka teran na bocama istarskih vinara nema nikakvih više zapreka. Vučković je ipak napomenula da Slovenija ima pravo na žalbu protiv ove odluke.

– Mi smo njome jako zadovoljni – rekla je ministrica, zahvalivši svima na pomoći.

– Hrvatskim vinarima iz Istre učinjena je nepravda prilikom ulaska u Europsku uniju 2013. godine. Oni imaju puno pravo na korištenje ove oznake za ovu sortu koja živi na tim prostorima već pola tisućljeća – poručila je Vučković.

Vučković je rekla da je godina neizvjesnija nego prethodne, ali da Ministarstvo nastoji pomoći.

– Sad su najvažnije mjere za kriznu destilaciju i krizno skladištenje – rekla je Vučković.

Ministrica je navela da prema objavljenom radnom dokumentu Europske komisije Hrvatsku za ruralni razvoj i poljoprivredu u idućih sedam godina čeka nešto više od 4,9 milijardi eura. Vučković je također najavila da će kompletni sustav poticaja iduće godine doživjeti svoju reviziju.

(vlada.gov.hr)