Virovitička knjižnica na usluzi umirovljenicima: Korisnicima će uskoro tražene knjige dostavljati na kućni prag

Vrata Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica, koja je središte kulturnog i društvenog života Virovitice, oduvijek su otvorena svim generacijama čitateljima, pa tako i umirovljenicima, koji čine čak 15 posto od ukupnog broja korisnika. Oni su posebno vjerna knjiška publika koja cijeni pisanu riječ i vrlo rado navraća i provodi svoje vrijeme u knjižnici kroz druženja, susrete, radionice, predavanja i svakodnevni kontakt s knjižničarima. Ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Robert Fritz ističe kako knjižnica danas ima dosta sadržaja koji su prilagođeni upravo trećoj dobi.

– Od samih zbirki u kojima nabavljamo literaturu, tj. štivo za koji postoji interes od strane naših građana umirovljenika, pa sve do usluga čitaonice, tj. čitanja dnevnog, tjednog i mjesečnog tiska, kao i pristupa internetu. Ono što je pritom važno istaknuti je godišnja članarina. Za umirovljenike s područja grada i prigradskih naselja s mirovinom do 2000 kuna članarina je besplatna. Umirovljenici s većim mirovinama plaćaju 50 posto iznosa članarine, točnije 40 kuna, što smatramo da je za usluge koje nudimo primjereno – ističe R. Fritz.

TREĆA DOB UČIT ĆE O RAČUNALIMA I MOBITELIMA

Od sljedeće godine Gradska knjižnica u planu ima nekoliko noviteta vezanih upravo za umirovljenike.

– Radi se o programu cjeloživotnog učenja. Plan je, naime, educirati naše sugrađane o radu s računalima, pristupu mreži, radu s mobitelima i svemu ostalome što im bude interesantno. Nastojat ćemo biti fleksibilni i te radionice prilagođavati njihovim interesima. Sve će, naravno, ovisiti o epidemiološkim uvjetima i cjelokupnoj situaciji s koronavirusom – objašnjava Fritz.

Knjižnica ima još jednu dobru vijest: planiraju najkasnije u veljači uvesti uslugu dostave knjiga korisnicima na kućnu adresu. Koristit će to posebno umirovljenicima koji žive sami ili ne mogu do knjižnice.

– Svima koji zbog određenog razloga fizički ne mogu doći u knjižnicu omogućit ćemo narudžbu knjižnične građe. Pretežno se radi o knjigama, filmovima, glazbi. Jedanput ili dvaput tjedno kolege knjižničari dostavljat će naručene knjige, koje će korisnici moći naručiti telefonom, mailom ili preko Facebooka – objašnjava ravnatelj.

Naglašava i korist aplikacije m-knjižnice, tj. mobilne knjižnice koju putem mobitela i računala zainteresirani mogu koristiti za pretraživanje kataloga knjižnice, naručivanje stručnih radova, za rezervaciju knjige i pronalazak potrebnih informacija. Tragom toga planiraju već krajem prosinca krenuti s uslugom posudbe elektroničkih knjiga.

– Platformu smo razvili s varaždinskom tvrtkom Point, a probni rad pokazao se iznimno dobrim – istaknuo je Robert Fritz.

Govoreći o redovnom radu s korisnicima ravnatelj ističe kako se odvija u skladu s preporukama Nacionalnog stožera.

– Radimo potpuno u skladu sa svim propisanim epidemiološkim mjerama. Dezinficiramo svu građu koja dođe, a svi korisnici koji ulaze mogu se zadržati 15-ak minuta uz obaveznu dezinfekciju ruku i nošenje maske. Nažalost, zbog trenutne situacije s koronavirusom umirovljenici zasad ne mogu koristiti čitaonicu, prelistati novine ili igrati šah, a što im itekako nedostaje – ističe R. Fritz.

Budući da je Robert Fritz nedavno imenovan novim ravnateljem Gradske knjižnice i čitaonice, ali i da je u knjižničarstvu već 22 godine, pitali smo ga što bi iz ove godine izdvojio kao dobre primjere, a što kao planove za sljedeću?

– Prije svega zahvaljujem svom prethodniku, dosadašnjem v.d. ravnatelja Alenu Bjelici na svemu što je do sada učinio za knjižnicu u ovoj godini obilježenoj Covidom-19. Unatoč svim izazovima i ograničenjima, mislim da smo svi nešto naučili. Knjižničari su kreativni, vrlo inovativni i brzo smo shvatili da od sjedenja i kukanja nema ništa te da se moramo prilagoditi novonastaloj situaciji. Tako naše zbirke i usluge nudimo u elektroničkom i digitalnom obliku i na to smo orijentirani. Međutim, mislim kako će knjiga kao tradicionalno sredstvo uvida u zabilježeno znanje zauvijek će ostati u materijalnom obliku jer u svojoj dubini ima prednost pred digitalnim oblikom – smatra R. Fritz.

– Svi knjižničari žele da knjižnica korisnicima bude treći prostor u životu, da i mladi i stariji, kada prolaze kraj knjižnice, navrate i pogledaju što ima novoga. To je jedan od važnih ciljeva knjižnice, i mojih osobno, u koji ćemo uložiti sve naše napore da ga i ostvarimo – poručio je ravnatelj R. Fritz.

Što čitaju naši umirovljenici?

Pa pretpostavka je da muškarci najviše čitaju krimiće, a žene ljubavne romane, iako nije uvijek tako, kaže ravnatelj Fritz.

– Umirovljenici čine 15-ak posto ukupnog članstva naše knjižnice s tendencijom rasta, a najviše je, naravno, učenika i djece te potom korisnika između 18 i 65 godina. Čitali bi zasigurno još i više da postoje knjige s uvećanim tiskom, većim slovima, ali toga nažalost, za razliku od drugih zemalja u svijetu, u Hrvatskoj još uvijek nema – kaže ravnatelj R. Fritz.

(www.icv.hr, rtk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content