Cijepljena milijunta osoba u Hrvatskoj: 30 posto odraslih primilo prvu dozu

blank
Foto: koronavirus.hr, facebook

Broj osoba koje su primile prvu dozu cjepiva protiv COVID-19 u petak, 14. svibnja, premašio je jedan milijun.

Ukupno je utrošeno 1.31 milijun doza cjepiva te se radi o 1.009.609 osoba cijepljenih prvom dozom, od kojih je dvije doze zaprimilo 300.847 osoba. Time je cijepljeno 24,9% ukupnog stanovništva, odnosno 30,0% odraslog stanovništva. Milijunta osoba je cijepljena u Brodsko-posavskoj županiji.

– Treba podsjetiti da je prije tjedan dana utrošena milijunta doza cjepiva što uključuje prvu i drugu dozu, da bi evo već tjedan dana kasnije prvu dozu primilo milijun građana. Ovi podaci su najbolji pokazatelj ubrzane dinamike cijepljenja. Zahvaljujmo građanima na odazivu na cijepljenje i na povjerenju koje su iskazali zdravstvenom sustavu! – istaknuo je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Milijunta cijepljena osoba je Katarina Marić, koja je u petak cijepljena u Domu zdravlja Slavonski Brod u ordinaciji dr. Sunčice Čičić.

– Hrvatski zavod za javno zdravstvo zahvaljuje gospođi Marić što je svoje iskustvo podijelila s javnosti te osobnim primjerom podržala program cijepljenja. Zahvaljujemo zdravstvenim djelatnicima, HZJZ-u, Ministarstvu i svim službama koje svakodnevno rade na provedbi plana cijepljenja. Pozivamo sve da se cijepe jer je to najsigurniji i najbrži put do okončanja pandemije – poručili su iz Vlade RH.

(www.icv.hr, koronavirus.hr)