Ništa od dobrovoljnoga članstva u HGK, ali za većinu imaju jako dobre vijesti

Freepik

Prije mjesec dana Vlada je gospodarstvo ostavila u nedoumici kakav model reforme komorskog sustava slijedi, jer je ranije najavljivano ukidanje obveznog članstva HGK za sve tvrtke preinačila u zadržavanje obveznog članstva uz izuzeće plaćanja članarina za male i mikro poduzetnike.

Sada je pokrenut prvi korak u pripremi zakonskih izmjena kojima će se rješavati taj dugogodišnji težak zadatak, a to je stavljanje u javnu raspravu obrasca prethodne procjene zakona o HGK koje je Ministarstvo gospodarstva u proceduru pustilo u petak, no i nakon ovog dokumenta koji daje smjer budućeg zakona ostaje nejasno što točno slijedi, piše Poslovni.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Nespretna formulacija?

Ministarstvo, naime, navodi kako je cilj budućim zakonom uvesti dobrovoljno članstvo u HGK, čime bi se stimuliralo modernizaciju komorskog sustava i ponudu usluga kojima bi se privuklo nove i motiviralo stare članove da ostanu u HGK. Veličina poduzetnika pritom se ne navodi, te se stoga logično može zaključiti da se sloboda izbora odnosi na sve tvrtke.

No, konfuziju je izazvao nastavak obrasca prethodne procjene, u kojemu je fokus stavljen na oslobađanje obveze plaćanja članarina za male i mikro poduzetnike, dok bi srednji i veliki “ostali u režimu plaćanja”. Za razliku od postavljenog cilja uvođenja dobrovoljnog članstva, što povlači ukidanje obveznog članstva, u nastavku prijedloga komunicira se, dakle, samo ukidanje obveze članarina za male i mikro poduzetnike.

U neslužbenoj komunikaciji iz pravnih i krugova HGK odmah se čuje tumačenje kako je vjerojatno riječ o “nespretno” formuliranom pojašnjenju, ali i da bi država mogla ukinuti obvezu članstva za sve gospodarstvenike, a potom od onih koji se odluče pristupiti izuzeti od plaćanja članarine male i mikro poduzetnike, kao neki oblik poticanja da budu aktivniji u profiliranju i zaštiti svojih interesa preko HGK.

U Ministarstvu gospodarstva razjasnili su dilemu – na upit Poslovnog dnevnika odgovorili su da će članstvo ostati obvezno, uz oslobađanje plaćanja članarine malih i mikro poduzetnika, koji čine 97% članova. Od najavljenog uvođenja dobrovoljnog članstva, dakle, ništa.

Kategorizacija za članarine

U ovoj fazi definiranja daljnje reforme ne nazire se ni kakav efekt će imati na buduće financiranje Komore i hoće li pojedine aktivnosti biti podupirane državnim proračunom.

Ministarstvo tek predviđa da će se članarine plaćati prema kategoriji, ovisno o gospodarskoj snazi koju će se odrediti po kriteriju veličine, visine prihoda i ukupne aktive, te se navodi da će Skupština HGK prema kategoriji subjekta utvrditi cjenik za lepezu posebnih usluga i proizvoda koja će biti dostupna uz plaćanje naknade.

U procjeni efekata Ministarstvo smatra da će ih imati samo mali i mikro poduzetnici, pri tom ocjenjujući da to neće polučiti učinak jer je riječ o oslobađanju plaćanja 42 kune mjesečno, što je “premali da bi takva ušteda polučila učinak”.

Javna rasprava o obrascu prethodne procjene učinka zakona o HGK traje do 21. lipnja, a potom slijedi izrada prijedloga zakona. To upućuje i da se taj prijedlog neće naći u saborskoj proceduri polovicom srpnja, kako je predviđeno.

Uvođenje dobrovoljnog članstva koje će se svesti zapravo na ukidanje obveze plaćanja za male poduzetnike, prema postavljenom hodogramu će uslijediti u roku 30 dana nakon stupanja na snagu novog zakona o HGK, kojemu će ostati godinu dana za reformu kojom će pridobiti što veći broj članova.

Slična reforma, iako trenutno nije u fokusu, uslijedit će i za Hrvatsku obrtničku komoru. Iz Ministarstava gospodarstva potvrđuju da su u postupku osnivanja radne skupine koja će raditi na izmjenama zakona o obrtu s ciljem modernizacije i racionalizacije komorskog sustava i rasterećenja obrtnika.

(poslovni.hr)